Doradca Smaku logoandPrymat logo
Sprawdzone przepisy na Boże Narodzenie. ZOBACZ

Doradca Smaku, odc. 25: Wołowina po burgundzku

5.0
(96)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

pręga wołowa
500 g
rosół wołowy
1 kostka
Przyprawa do gulaszu i dań kuchni węgierskiej Prymat
mąka
2 łyżki
marchewka
1 szt.
pieczarki
20 g
olej do smażenia
cukier
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Sklep Prymat

Marynata

wino czerwone wytrawne
1 l
szalotka
2 szt.
czosnek
1 szt.
marchewka
1 szt.
seler naciowy
1 szt.
por
1 szt.
tymianek
Liść laurowy suszony Prymat
Sklep Prymat
ziele angielskie
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku, odc. 25: Wołowina po burgundzku

Kroki postępowania

1
Pręgę wołową kroimy w średnie kawałki. Do naczynia wlewamy wino, dodajemy pokrojoną w kawałki marchewkę, szalotki, czosnek, seler naciowy i por. Dodajemy liść laurowy, tymianek, ziele angielskie i kawałki pręgi wołowej. Całość mieszamy i odstawiamy na noc by zamarynować mięso.
Krok 1 - Doradca Smaku, odc. 25: Wołowina po burgundzku foto
2
Pręgę i warzywa odcedzamy, wino zostawiamy na później do przygotowania sosu.
Krok 2 - Doradca Smaku, odc. 25: Wołowina po burgundzku foto
3
Do garnka wlewamy odrobinę oleju. Na rozgrzany olej wrzucamy wszystkie kawałki mięsa i przyprawiamy szczyptą soli i pieprzem, a następnie podsmażamy.
Krok 3 - Doradca Smaku, odc. 25: Wołowina po burgundzku foto
4
Gdy mięso puści trochę wody, do garnka wrzucamy pozostałe warzywa z marynaty.
Krok 4 - Doradca Smaku, odc. 25: Wołowina po burgundzku foto
5
Wszystko mieszamy, smażymy i dodajemy mąkę. Ponownie mieszamy.
Krok 5 - Doradca Smaku, odc. 25: Wołowina po burgundzku foto
6
Zmniejszamy ogień i do garnka wlewamy odcedzony wcześniej winny sos z marynaty tak by przykrywał wszystkie kawałki mięsa. Dodajemy odrobinę cukru, przyprawę do gulaszu i kostkę rosołową
Krok 6 - Doradca Smaku, odc. 25: Wołowina po burgundzku foto
7
Całość mieszamy i w razie potrzeby uzupełniamy wodą. Gotujemy przez ok. 50 minut.
Krok 7 - Doradca Smaku, odc. 25: Wołowina po burgundzku foto
8
Po tym czasie z gulaszu wyjmujemy kawałki mięsa i odkładamy do osobnego naczynia.
Krok 8 - Doradca Smaku, odc. 25: Wołowina po burgundzku foto
9
Pozostałość przelewamy przez sito odcedzając sos od warzyw.
Krok 9 - Doradca Smaku, odc. 25: Wołowina po burgundzku foto
10
Winny sos ponownie wlewamy do garnka, wrzucamy kawałki mięsa i podduszamy przez ok. 3-4 minuty. W tym czasie kroimy surową marchewkę w plastry i dorzucamy do gulaszu.
Krok 10 - Doradca Smaku, odc. 25: Wołowina po burgundzku foto
11
Na patelni podgrzewamy odrobinę oleju i wrzucamy pokrojone pieczarki. By zachowały ładny, jasny kolor możemy przed smażeniem skropić pieczarki cytryną. Pieczarki doprawiamy solą i podsmażamy aż się zarumienią. Następnie wrzucamy je do gulaszu. Gotujemy aż mięso będzie miękkie.
Krok 11 - Doradca Smaku, odc. 25: Wołowina po burgundzku foto
12
Wykładamy mięso na talerz, polewamy sosem z marchewką i pieczarkami. Całość ozdabiamy natką pietruszki i podajemy.
Krok 12 - Doradca Smaku, odc. 25: Wołowina po burgundzku foto
13
Bon apetit!
Krok 13 - Doradca Smaku, odc. 25: Wołowina po burgundzku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak