Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przetwory - owocowe przepisy

DS_Splash TOP_Przetwory owocowe_1300x508_v1_jpg-min

Jak zachować smak lata? Zakręcić go w słoiczku! Przygotowywanie przetworów owocowych to rytuał w polskich domach, który jest kontynuowany z pokolenia na pokolenie. Owoce stanowią świetny materiał na przetwory, zwłaszcza gdy ich nadmiar w ogórku jest nie do przejedzenia. Wtedy warto sięgnąć po przepisy na przetwory owocowe i przygotować słoiczki pełne smaku i aromatu. Już nasze babcie i prababcie wypełniały swoje spiżarki po brzegi, zarówno przetworami owocowymi jak i warzywnymi, po które sięgały w dowolnej chwili – kiedy tylko nadeszła taka potrzeba. Przetwory owocowe służą nadal jako nadzienia do ulubionych pączków, ciast, deserów, a owocowe nalewki najlepiej smakują zimą, sączone w kieliszku przy rozpalonym kominku. 

Często przygotowuje się również sosy z owoców, którymi można polewać ulubione lody czy racuchy. Kto nie uwielbia podjadać łyżeczką pysznej owocowej konfitury prosto ze słoiczka? Przyznajcie się, ale najpierw zaczerpnijcie inspiracji na przetwory owocowe! 

PRZEPISY NA DOMOWE PRZETWORY Z WARZYW I GRZYBÓW znajdziecie w serwisie Doradca Smaku. 

Jeżeli macie swoje sprawdzone przepisy na domowe przetwory owocowe - dodajcie je w serwisie Doradca Smaku!

Zapytacie zapewne jaki owoc na konfitury sprawdzi się najlepiej? Wybór jest bardzo duży, a najczęściej wybierane owoce na konfitury to: śliwki węgierki, czarne porzeczki, morele czy płatki róży (taka konfitura idealnie sprawdzi się jako nadzienie do pączków). Wiśnie oraz agrest również świetnie sprawdzą się do przygotowania konfitur - warto pamiętać, że ich kwaśny smak należy zniwelować większą ilością cukru. 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak