Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wiśnie pasteryzowane na zimę

3.0
(14)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wiśnie
cukier

Przepis i sposób przygotowania na: Wiśnie pasteryzowane na zimę

Wiśnie myjemy, osączamy i drylujemy.
Wydrylowane wiśnie przekładamy ciasno do wyparzonych słoików i wsypujemy po 1 łyżce cukru na słoik 250 ml. Możemy także cukier wsypać do wiśni, wymieszać i dopiero przełożyć do słoików. Zakręcamy słoiki.
Na dno garnka wkładamy ściereczkę, ustawiamy słoiki w odstępach, wlewamy zimną wodę do wysokości 3/4 słoików, przykrywamy pokrywką i zaczynamy podgrzewanie.
Gdy woda zacznie wrzeć zmniejszamy ogień, ale nadal utrzymujemy stan wrzenia i gotujemy słoiki ok. 20 minut.
Zapasteryzowane słoiki wyjmujemy, dokręcamy zakrętki i układamy do góry dnem na ściereczce.
Wystudzone słoiki przenosimy w ciemne, suche i chłodne miejsce (np. piwnica).
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Łucja 03.08.2013 12:13
pyszne słoiczki na zimę :D
iziona 03.08.2013 06:00
Bez takich wiśni nie wyobrażam sobie zapasów na zimę
Mniam 02.08.2013 18:00
Smaczne skarby lata.
Czarnula87 02.08.2013 15:53
prosty i szybki sposób
Cranberry 02.08.2013 11:20
Robię też takie są pycha :)
Magula 02.08.2013 11:07
Lubię tak dokładnie opisane przepisy. Od razu wiadomo że robi się dobrze, jak się z takiego przepisu skorzysta

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak