Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cytrusowy syrop lawendowy

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

lawenda 8 gałązek
cukier 250 g
woda 250 ml
skórka pomarańczowa 1 szt
sok z pomarańczy 1 szt
sok z cytryny 1 szt
skórka z cytryny 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Cytrusowy syrop lawendowy

Kroki postępowania

1
Cytrynę i pomarańczę parzymy wrzątkiem i ścieramy skórkę a następnie wyciskamy sok.
Krok 1 - Cytrusowy syrop lawendowy foto
2
Cukier, wodę oraz sok i skórkę z cytryny i pomarańczy podgrzewamy aż cukier całkowicie się rozpuści i otrzymamy syrop.
Krok 2 - Cytrusowy syrop lawendowy foto
3
Obrywamy kwiatki lawendy z gałązki i dodajemy do syropu. Nie gotujemy. Pozostawiamy w syropie na noc. Po tym czasie przecedzamy i ponownie podgrzewamy. Gorący syrop wlewamy do buteleczek. Nie wymaga pasteryzowania.
Krok 3 - Cytrusowy syrop lawendowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grażyna13 10.08.2014 19:29
Ciekawy przepis :)
Wacław 15.07.2014 12:04
ciekawy przepis,dla mnie nowość
noninka77 14.07.2014 20:47
fajny przepis :)
xjustynka89x 14.07.2014 11:03
na pewno smaczny :)
Edith85 14.07.2014 08:17
przepiękne zdjęcia
wwwiolka 13.07.2014 22:48
Bardzo fajny przepis.
patryska76 13.07.2014 22:32
Ciekawy przepis :)
gosia561 13.07.2014 21:45
ciekawy i piękny kolor
Olga_SK 13.07.2014 21:31
Uwielbiam lawendę jako dodatek do kuchennych eksperymentów. Podkradam Twój pomysł, super! :)
krystyna330 13.07.2014 21:17
Super pomysł :)
MagdaXXX 13.07.2014 21:15
rewelacyjny syrop muszę zrobić
Wafelek2601 13.07.2014 21:10
Przydatny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak