Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gruszki w zalewie na słodko

4.0
(30)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

gruszki 3 kg
cukier 2 szklanki
cukier waniliowy 1 opakowanie
woda 8 szklanek
Goździki całe Prymat 1 opakowanie
rodzynki 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Gruszki w zalewie na słodko

Przygotować miskę z chłodną wodą z odrobiną soku z cytryny lub kwasku cytrynowego. Do niej będziemy wkładać obrane i oczyszczone gruszki, żeby nie ciemniały. Gruszki umyć, obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić na ćwiartki, wrzucić do wody z cytryną. Zagotować zalewę z wody, cukru i cukru waniliowego. Rodzynki umyć i namoczyć przez 5 minut w gorącej wodzie, odcedzić. Do wyparzonych słoików wkładać pokrojone gruszki, dodać po trzy goździki i garstkę rodzynek. Zalać gorącą zalewą. Pasteryzować 15-20 minut od zagotowania. Wyjąć słoiki, dokręcić nakrętki i odwrócić do góry dnem, zostawić do całkowitego ostudzenia. Wynieść do chłodnego i ciemnego pomieszczenia. Takie gruszki można użyć do różnych deserów.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

lara 24.11.2013 17:48
są bardzo dobre
Róża1 06.11.2013 11:04
super pomysł na bardzo ciekawy kompot z gruszek:-)
gusia1000 02.11.2013 17:12
Na pewno są dobre.
Smaczna_B 30.10.2013 19:21
dodałam do mojej księgi , super gruszeczki
Ada-Gaba 29.10.2013 07:31
przydatne zapasy na zimę
Bernadeta1 29.10.2013 00:12
smaczne takie gruszki
agnieszka214 28.10.2013 18:23
apetyczny pomysł na gruszki
Renata9 28.10.2013 17:59
pyszne gruszki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak