Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ekspresowy dżem agrestowy

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

agrest 1 kg
cukier żelujący 0,5 kg (2:1)

Przepis i sposób przygotowania na: Ekspresowy dżem agrestowy

Uwielbiam agrest, który jest typowo polską rośliną. Kiedy byłam małą dziewczynką, pomagałam zrywać go Babci, która robiła z niego soki, dżemy oraz piekła ciasta z jego dodatkiem. Zawsze przegryzałam skórkę i wysysałam środek ;) Teraz wiem, że cały owoc ma mnóstwo wartości odżywczych, a do bezpośredniego spożycia warto wybierać odpowiednio dojrzałe owoce, które są o wiele słodsze i miększe. Agrest zawiera witaminę C, B, A oraz magnez, żelazo, wapń, potas, fosfor, a także błonnik. Postanowiłam zamknąć go w słoiczkach i przygotować słodko - kwaskowy dżem, który przypomni nam smak lata zimą. Dżem agrestowy jest idealny do ciast, naleśników, drożdżówek i kanapek. Dzisiejsza wersja jest prosta i błyskawiczna, więc zrobienie go będzie wręcz obowiązkowe :D

PRZYGOTOWANIE:

Agrest obieramy z szypułek, dokładnie myjemy i rozgniatamy. Następnie zasypujemy go cukrem żelującym, wstawiamy na gaz i gotujemy 3 - 4 minuty od momentu zawrzenia. Powstałą, gorącą mieszankę przelewamy do słoiczków, dokladnie zakręcamy i ustawiamy do góry dnem.

Życzę smacznego! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 30.07.2016 13:06
szkoda, że nie mam agrestu, na pewno bym wypróbowała przepis
kuchcik89 20.07.2016 10:10
zaciekawił mnie ten przepis, nigdy nie jadłam dżemu agrestowego:)
gosia56 20.07.2016 09:12
super dawno takiego nie jadłam;)
Madzai 19.07.2016 21:58
Super dźemik
adelajda 19.07.2016 15:57
Wygląda bardzo apetycznie ...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak