Wiśnie z pestką na kompot do słoika

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wiśnie

    3 litry
  • alkohol

    1 kieliszek mały
  • cukier

    ok 1/2 kg
  • woda

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wiśnie myjemy, osączamy z wody i skrapiamy alkoholem. Przykrywamy i odstawiamy na 20-30 minut.
Przygotowujemy słoiczki ja miałam 420ml i do nich sypałam po dwie łyżki z czubkiem cukru.
Przekładamy wiśnie do słoików zasypujemy cukrem i zalewamy wodą do wysokości ok 3/4 słoika.
Zakręcamy i pasteryzujemy ok 15 min od momentu wrzenia wody.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat