Domowa konfitura z wiśni z dodatkiem cynamonu

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Lato zamknięte w słoiczkach. Domowa konfitura z wiśni z cynamonem zimą znajdzie wielu amatorów.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Konfitura

  • wiśnie

    1 kilogram
  • cukier

    1 kilogram
  • woda

    1 szklanka
  • laska cynamonu

    4 sztuk
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Umyte wiśnie drylujemy i wkładamy do dużego garnka o grubym dnie. Stawiamy garnek na gazie, wlewamy wodę i wsypujemy cukier gotując syrop.

Na wrzący syrop przekładamy wiśnie, zagotowujemy, a powstałą pianę usuwamy i odstawiamy garnek pod przykryciem na następny dzień.

Następnego dnia ponownie podgrzewamy na bardzo małym ogniu wiśnie, aż do momentu zagotowania, ciągle mieszając.

Trzeciego dnia powtarzamy czynność dodając cynamon i smażymy tak długo, aż uzyskamy odpowiednią dla nas konsystencję.

Szkliste laski cynamonu wyjmujemy, gorące wiśnie przekładamy do wyparzonych słoiczków, szczelnie zakręcamy i odstawiamy do góry dniem, przykrywając kocykiem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat