Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Konfitura jagodowo-miętowa

5.0
(15)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Domowa konfitura z nutą mięty. Na zimę do herbaty albo do ciast idealna. Świeża mięta jest bardzo aromatyczna i tak samo będzie pachnieć nasza konfitura. Jagody zebrane przeze mnie w lesie, więc tym bardziej cieszą takie przetwory.

Składniki:

Składniki:

jagody 1 kilogram
cukier żelujący 3:1 500 gramów
mięta 1 pęczek

Przepis i sposób przygotowania na: Konfitura jagodowo-miętowa

Jagody płucze i osączam, przekładam do garnka, wsypuję cukier żelujący, dodaję miętę którą związuję nitką w pęczek i gotuje na wolnym ogniu od zagotowania około trzy minuty. Odstawiam w garnku na kilku godzin aż mięta wydobędzie aromat. Przekładam pęczek mięty na sitko i odciskam go z jagód, wyrzucam. Konfitury przekładam do słoiczków i zakręcam. Do garnka wlewam wody tyle, żeby słoiczki zostały przykryte do połowy i i od zagotowania gotuję około pięć minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak