Śliwki w syropie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śliwki węgierki

    3 kg
  • cukier

    1.5 kg
  • sok z cytryny

  • kwasek cytrynowy

    1 łyżeczka
  • kora cynamonu

  • goździk Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mają szerokie zastosowanie zimą w mojej kuchni. Stosuję do deserów, ciast, kremów, kompotu.

Śliwki umyć, wyjąć pestki, skropić sokiem z cytryny i na noc zasypać cukrem.
Następnego dnia, lekko przemieszać i śliwki bez soku umieścić w słoikach.
Do soku i nierozpuszczonego cukru dodać goździki, cynamon i kwasek. Mieszając doprowadzić do wrzenia i 2-3 minuty pogotować.
Z syropu wyjąć cynamon i goździki. Śliwki zalać syropem, zakręcić i pasteryzować 15 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ada.la 28.08.2015 13:55
takiego przepisu szukałam
Renata9 15.08.2015 21:55
Pyszne śliweczki :-)
Wiktoria29 15.08.2015 21:06
bardzo lubię takie śliwki
Aannkaa82 15.08.2015 20:23
Bardzo apetyczne sliweczki :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat