Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śliwki w syropie

5.0
(22)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śliwki węgierki 3 kg
cukier 1.5 kg
sok z cytryny
Kwas cytrynowy Prymat 1 łyżeczka
Cynamon cały Prymat
Goździki całe Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Śliwki w syropie

Mają szerokie zastosowanie zimą w mojej kuchni. Stosuję do deserów, ciast, kremów, kompotu.

Śliwki umyć, wyjąć pestki, skropić sokiem z cytryny i na noc zasypać cukrem.
Następnego dnia, lekko przemieszać i śliwki bez soku umieścić w słoikach.
Do soku i nierozpuszczonego cukru dodać goździki, cynamon i kwasek. Mieszając doprowadzić do wrzenia i 2-3 minuty pogotować.
Z syropu wyjąć cynamon i goździki. Śliwki zalać syropem, zakręcić i pasteryzować 15 minut.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ada.la 28.08.2015 13:55
takiego przepisu szukałam
Renata9 15.08.2015 21:55
Pyszne śliweczki :-)
Wiktoria29 15.08.2015 21:06
bardzo lubię takie śliwki
Aannkaa82 15.08.2015 20:23
Bardzo apetyczne sliweczki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak