Cytryny na zimę w korzennym syropie

Cytryny na zimę w korzennym syropie

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cytryna

    4 szt
  • woda

    1,5 szklanki
  • cukier

    1 szklanka
  • laska cynamonu

    1 szt
  • laska wanilii

    1 szt
  • anyż gwiazdki

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Małe słoiczki wyparzamy lub sterylizujemy w piekarniku w 100 stopniach C.
Wodę zagotowujemy z cukrem i przyprawami. Gotujemy na małym ogniu około 10 minut. Cytryny parzymy wrzątkiem i kroimy w plasterki. Plasterki cytryn układamy w słoikach i zalewamy nieco przestudzonym syropem około 75-70stopni C.
Nie ma potrzeby pasteryzować. Tak przygotowane cytryny wytrzymują co najmniej pół roku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ada-Gaba

30.10.2016 19:44
przydatny przepis

Megg

30.10.2016 13:02
w zimie do herbatki w sam raz

RenataZ-et

30.10.2016 09:29
super pomysł :)

Renataj

29.10.2016 21:41
Czegoś takiego jeszcze nie robiłam - muszę wypróbować:)

noninka77

29.10.2016 21:08
Ciekawy przepis :)

2milutka

29.10.2016 20:33
pyszne do herbaty

benka

29.10.2016 20:18
Świetny pomysł,można zrobić zapas na czas kiedy cytryny są bardzo drogie.

AZgotuj

29.10.2016 19:01
przepis do wykorzystania :)

Konczi

29.10.2016 18:48
Moja cytrynka się robi w podobnym syropku :))

Małgorzata92

29.10.2016 17:31
Ale ekstra :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat