Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Frużelina z borówki amerykańskiej

5.0
(52)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

borówka amerykańska 1 kg
cukier 250 g
cukier waniliowy 2 łyżki
sok z cytryny 2 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 4 łyżeczki
mąka ziemniaczana 3 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Frużelina z borówki amerykańskiej

Borówki oczyścić, przełożyć na durszlak i przepłukać wodą i pozostawić do odsączenia z nadmiaru wody. Przełożyć do garnka, zasypać cukrem i cukrem waniliowym, przemieszać. Na wolnym ogniu mieszając doprowadzić do wrzenia i gotować około 5 minut od czasu do czasu mieszając. W niewielkiej ilości zimnej wody rozmieszać mąkę ziemniaczaną wlać do borówek i zagotować. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie wlać do borówek, wymieszać i zdjąć z ognia. Gorącą frużelinę przelać do wyparzonych słoików, zakręcić i odwrócić do góry dnem. Pozostawić do ostudzenia. Na drugi dzień garnek wyłożyć na dnie ściereczką włożyć słoiki, zalać do 2/3 wysokości wody doprowadzić do wrzenia i pasteryzować 20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

paula191919 28.09.2014 22:46
Wyglądają przepięknie i na pewno wyśmienicie smakują!
Kejti 01.08.2014 11:33
Wygląda bosko :-)
magdalea 26.07.2014 21:25
jakie cudne słoiczki:)
kloruś 24.07.2014 10:06
frużelinę zjadłabym nawet z buraka. twoja wygląda baaaardzo apetycznie!
fotoviderek 24.07.2014 09:20
Samo zdrowie :)
Mniam 24.07.2014 08:20
Nigdy nie próbowałam zamykać frużeliny w słoiczkach, ale jest to świetny pomysł. W zimie jak znalazł :)
Krystyna32 24.07.2014 07:24
smaczne zapasy
wwwiolka 23.07.2014 23:47
Bardzo fajny przepis.
Wiktoria29 23.07.2014 20:56
zjadłabym....
barbara11561 23.07.2014 20:50
bardzo pyszna:)
gosia1988 23.07.2014 20:32
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak