Domowe przetwory z owoców, warzyw i grzybów

Slider-DS_Ziele-angielskie-xxl_1300x508-min

Lato i jesień to pory zbiorów sezonowych warzyw, owoców i grzybów. Żeby zachować ich smak przerabiamy je na domowe przetwory - dżemy, soki, konfitury, kiszonki, pikle czy nalewki. Tutaj znajdziecie mnóstwo sprawdzonych przepisów na dżem z truskawek, aronii lub moreli, przepyszne konfitury z malin lub jeżyn. Nie ma nic pyszniejszego niż delektowanie się zimowym wieczorem kieliszkiem domowej nalewki z wiśni czy pigwy. Bardzo popularnym i zdrowym sposobem konserwowania warzyw jest kiszenie. Dlatego spróbujcie zrobić samodzielnie ogórki konserwowe, kapustę kiszoną z marchewką lub ogórki kiszone. Jeśli nazbieracie dużo grzybów możecie je albo ususzyć, albo zamarynować. Róbcie domowe przetwory, bo to niezastąpione źródło smaków i witamin.

prymat