Lato i początek jesieni to pory zbiorów sezonowych warzyw, owoców i grzybów. Żeby zachować ich smak przerabiamy je na domowe przetwory - dżemy, soki, konfitury, kiszonki, pikle czy nalewki. Tutaj znajdziecie mnóstwo sprawdzonych przepisów na przetwory z warzyw i grzybów. Nie ma nic pyszniejszego niż samodzielnie przygotowane przetwory. Bardzo popularnym i zdrowym sposobem konserwowania warzyw jest kiszenie. Dlatego spróbujcie zrobić samodzielnie ogórki konserwowe, kapustę kiszoną z marchewką lub ogórki kiszone. Jeśli nazbieracie dużo grzybów możecie je albo ususzyć, albo zamarynować. Robiąc domowe przetwory zwróćcie uwagę na rodzaj soli, jakiej używacie - to ma znaczenie. Najlepsza do przetworów z warzyw, kiszonek jest sól kamienna niejodowana. Róbcie domowe przetwory, bo to niezastąpione źródło smaków i witamin.
DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.: