Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jak przyprawić kurczaka na grilla?

Jak przyprawić kurczaka na grilla?

Jak przyprawić kurczaka na grilla, żeby mięso było smaczne i aromatyczne? Zobacz kilka podstawowych porad.

Drób to jedno z najpopularniejszych mięs jakie ląduje na naszych rusztach w sezonie grillowym. Jest bardzo delikatny, łatwo przejmuje smak przypraw i możemy go podać w wielu formach. Najczęściej grillujemy pierś z kurczaka, udka i skrzydełka oraz szaszłyki drobiowe z dodatkiem ulubionych warzyw. Jak przyprawić kurczaka na grilla, żeby był soczysty i aromatyczny? Przeczytaj nasze wskazówki!

Czym przyprawić kurczaka na grilla?

Sekretem idealnego smaku kurczaka z grilla są oczywiście odpowiednio dobrane przyprawy. Możemy wybrać gotowe mieszkanki przypraw lub skomponować własną, dobraną pod nasze preferencje smakowe. Drób jest wyjątkowo delikatny i neutralny w smaku, dlatego możemy dobrać różnorodne przyprawy, które nadadzą mu aromat. Przyprawianie kurczaka możemy rozpocząć solą i pieprzem- kolorowym, ziołowym lub tradycyjnym, w zależności od tego jaki lubimy najbardziej. Do kurczaka nada się również czosnek, papryka słodka lub wędzona, tymianek, oregano, bazylia i rozmaryn. Jeśli chcemy uzyskać efekt pikantności, dodamy również ostrą paprykę. Jeśli lubimy orientalne smaki, możemy postawić na przyprawy z różnych zakątków świata. Kurczak doskonale smakuje przyprawiony curry lub garam masala.

kurczak_z_grilla_25_g


Jak przyprawić pierś z kurczaka na grilla?

Pierś z kurczaka na grilla można przygotować na wiele sposobów. Jeśli nie mamy zbyt dużej wprawy w dobieraniu przypraw, możemy skorzystać z gotowych mieszanek. Najbardziej popularną mieszanką przypraw, będzie przyprawa do kurczaka z grilla, w skład której wchodzi sól, papryka słodka, cebula, kminek, owoc kolendry, majeranek, chili, oregano, tymianek i ziele angielskie. Idealnie dobrane proporcje przypraw i ziół sprawiają, że grillowany kurczak będzie wyjątkowo aromatyczny i pyszny, a przy tym tradycyjny.

Jeśli jednak chcemy zaskoczyć gości nieco innym smakiem kurczaka niż dotychczas, możemy postawić na przyprawy kuchni indyjskiej np. wyraziste curry lub garam masala, czyli kombinację kmninu rzymskiego, pieprzu czarnego, kolendry, goździków, gałki muszkatołowej. Ta przyprawa sprawia, że grillowana pierś z kurczaka ma charakterystyczny, niepowtarzalny smak. Z tak doprawionej piersi z kurczaka możemy przygotować wyśmienite szaszłyki drobiowe z warzywami. Pokochają je z pewnością fani niebanalnych smaków oraz ci, którzy lubią eksperymentować w kuchni. Dzięki tej przyprawie mięso będzie miało przyjemny korzenny zapach.

Czym przyprawić pierś z kurczaka na grilla, jeśli nie chcemy używać gotowych mieszanek przypraw?

Sprawdzą się wspomniane wyżej przyprawy, które na co dzień goszczą w naszych kuchniach. Papryka wędzona słodka, nada delikatnej piersi z kurczaka wyraźnego, słodkawego smaku.

Wszyscy fani pikantnych smaków, z pewnością przyprawią pierś z kurczaka ostrą papryką lub odrobiną chili pieprzu cayenne.

Jeśli chcemy przygotować delikatnego, ziołowego kurczaka z grilla, postawmy na wyraziste oregano. Sprawi ono, że nasz kurczak będzie miał cytrusowo-ziołowy aromat. Przyprawiając pierś z kurczaka na grilla możemy również wykorzystać bazylię, która nada lekko słodkawego, orzeźwiającego smaku oraz tymianek, który z kolei charakteryzuje się subtelnie pikantnym aromatem i gorzkawym posmakiem.

Na samym końcu przyprawiania możemy do piersi z kurczaka dodać cząber, który wzbogaci pierś z kurczaka z grilla o wyrazisty, dobrze wyczuwalny ziołowy aromat. Nada mięsu korzenny, lekko gorzkawy posmak. Należy jednak pamiętać, że cząbru sypiemy dosłownie odrobinkę, tak aby nie spowodować zgorzknienia dania.

CZABER-3

Kiedy przyprawiać kurczaka na grilla?

Przyprawianie kurczaka na grilla najlepiej rozpocząć przed planowaną imprezą, tak aby przyprawy miały czas nadać mięsu smak i aromat. Przed przyprawianiem, kurczaka powinniśmy posmarować delikatnie oliwą z oliwek lub olejem, a następnie przyprawić według własnych preferencji smakowych.

Jeśli mamy więcej czasu i chcemy przygotować wyjątkowo soczyste mięso, możemy przygotować marynatę i pozostawić w niej mięso na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Zobacz przepisy na kurczaka z grilla:

Chrupiące grillowane skrzydełka

Jogurtowa pierś z kurczaka z grilla

Szaszłyki drobiowe z warzywami z grilla

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak