Przepis i sposób przygotowania na: Szaszłyki z kurczaka po marokańsku
Zasmakuj w kuchni północno zachodniego regionu Afryki! Z tego przepisu dowiesz się jak zrobić aromatyczną marynatę oraz przygotować szaszłyki z kurczaka. Tym razem na patyczki nadziewamy samo mięso! Warzywa też będą, ale znajdą się w marokańskiej sałatce Tabouleh.
Szaszłyki:
1. Mięso pokrój w równe kostki (ok. 2,5cm)
2. Nabij je na patyczki do szaszłyków i umieść w szklanym lub plastikowym naczyniu z przykryciem.
Marynata:
1. Oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny, posiekanym czosnkiem.
2. Rozgnieć w moździerzu kolendrę.
3. Posiekaj drobno natkę pietruszki oraz kolendrę i dodaj do niej oliwę z sokiem z cytryny i przyprawy.
4. Wymieszaj dokładnie.
5. Nałóż równomiernie marynatę na przygotowane wcześniej szaszłyki, przykryj i odstaw do lodówki na min. 2h.
Tabouleh:
1. Zalej kus-kus gorącą wodą zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstaw do czasu wchłonięcia się wody.
2. Dodaj do kus-kusu pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.
3. Odstaw do lodówki do czasu rozpoczęcia grillowania.
Grillowanie:
1. Rozgrzej grilla.
2. Wyjmij mięso z marynaty.
3. Piecz po 5 minut z każdej strony, a w trakcie pieczenia smaruj wierzch pozostałościami marynaty.
4. Podawaj z sałatką tabouleh.