Szaszłyki z kurczaka po marokańsku

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
1 - 2

Aromatyczne udka z kurczaka, marynowane w ziołach i podane z marokańską sałatką tobouleh. Przepis, który urozmaici Wasze grillowe menu. Musicie go wypróbować. 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Główne składniki

  • podudzia z indyka

    6 sztuk
  • oliwa

    2 łyżki
  • sok z cytryny

    5 łyżek
  • czosnek posiekany

    1 ząbek
  • świeża kolendra

    1 pęczek
  • Cynamon mielony Prymat

    1 łyżka
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • Kmin rzymski mielony Prymat

    1 łyżka
  • Kolendra cała Prymat

    1 łyżka
  • Sól morska z pieprzem Prymat w młynku

    do smaku
  • Kurczak z grilla Prymat

    1/2 łyżki

Tabouleh

  • kasza kus-kus

    50 gramów
  • oliwa

    2 łyżki
  • sok z cytryny

    2 łyżki
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • mięta posiekana

    4 gałązki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Szaszłyki:

1. Mięso pokrój w równe kostki (ok. 2,5cm)

2. Nabij je na patyczki do szaszłyków i umieść w szklanym lub plastikowym naczyniu z przykryciem. 

 

Marynata:

1. Oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny, posiekanym czosnkiem.

2. Rozgnieć w moździerzu kolendrę.

3. Posiekaj drobno natkę pietruszki oraz kolendrę i dodaj do niej oliwę z sokiem z cytryny i przyprawy. 

4. Wymieszaj dokładnie.

5. Nałóż równomiernie marynatę na przygotowane wcześniej szaszłyki, przykryj i odstaw do lodówki na min. 2h. 

 

Tabouleh:

1. Zalej kus-kus gorącą wodą zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstaw do czasu wchłonięcia się wody. 

2. Dodaj do kus-kusu pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. 

3. Odstaw do lodówki do czasu rozpoczęcia grillowania. 

 

Grillowanie:

1. Rozgrzej grilla.

2. Wyjmij mięso z marynaty.

3. Piecz po 5 minut z każdej strony, a w trakcie pieczenia smaruj wierzch pozostałościami marynaty. 

4. Podawaj z sałatką tabouleh. 

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat