Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szaszłyki z kurczaka po marokańsku

5.0
(22)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Aromatyczne udka z kurczaka, marynowane w ziołach i podane z marokańską sałatką tobouleh. Przepis, który urozmaici Wasze grillowe menu. Musicie go wypróbować. 

Składniki:

Główne składniki

udka kurczaka 6 sztuk
oliwa 2 łyżki
sok z cytryny 5 łyżek
czosnek posiekany 1 ząbek
świeża kolendra 1 pęczek
Cynamon mielony Prymat 1 łyżka
natka pietruszki 1 pęczek
Kmin rzymski mielony Prymat 1 łyżka
Kolendra cała Prymat 1 łyżka
Sól morska z pieprzem Prymat w młynku do smaku
Kurczak z grilla Prymat 1/2 łyżki

Tabouleh

kasza kus-kus 50 gramów
oliwa 2 łyżki
sok z cytryny 2 łyżki
natka pietruszki 1 pęczek
mięta posiekana 4 gałązki

Przepis i sposób przygotowania na: Szaszłyki z kurczaka po marokańsku

Zasmakuj w kuchni północno zachodniego regionu Afryki! Z tego przepisu dowiesz się jak zrobić aromatyczną marynatę oraz przygotować szaszłyki z kurczaka. Tym razem na patyczki nadziewamy samo mięso! Warzywa też będą, ale znajdą się w marokańskiej sałatce Tabouleh. 

Szaszłyki:

1. Mięso pokrój w równe kostki (ok. 2,5cm)

2. Nabij je na patyczki do szaszłyków i umieść w szklanym lub plastikowym naczyniu z przykryciem. 

 

Marynata:

1. Oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny, posiekanym czosnkiem.

2. Rozgnieć w moździerzu kolendrę.

3. Posiekaj drobno natkę pietruszki oraz kolendrę i dodaj do niej oliwę z sokiem z cytryny i przyprawy. 

4. Wymieszaj dokładnie.

5. Nałóż równomiernie marynatę na przygotowane wcześniej szaszłyki, przykryj i odstaw do lodówki na min. 2h. 

 

Tabouleh:

1. Zalej kus-kus gorącą wodą zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstaw do czasu wchłonięcia się wody. 

2. Dodaj do kus-kusu pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. 

3. Odstaw do lodówki do czasu rozpoczęcia grillowania. 

 

Grillowanie:

1. Rozgrzej grilla.

2. Wyjmij mięso z marynaty.

3. Piecz po 5 minut z każdej strony, a w trakcie pieczenia smaruj wierzch pozostałościami marynaty. 

4. Podawaj z sałatką tabouleh. 

 

Grillowane szaszłyki drobiowe z sałatką Tabouleh to nie jedyne ciekawe przepisy rodem z kuchni marokańskiej! Wypróbuj także kurczaka w aromatycznej mieszance przypraw Ras el Hanout, kulki marchewkowe Halawiyat bi gazar, zupę Harira czy masło migdałowe Amlou.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak