I chcesz więcej GRILLA

DS_Splash TOP_teamat_1300x608GRILL

Grillowanie to jedna z ulubionych rozrywek Polaków. Sezon grillowy na dobre zaczyna się w maju i trwa przez całe lato oraz ciepłą część jesieni. Kiedy tylko pogoda dopisze, grill pojawia się niemal w każdym przydomowym ogródku. Dzięki temu, że ta prosta forma gotowania pozwala nam ucztować na świeżym powietrzu, jego popularność nie słabnie, a fanów grillowania z roku na rok tylko przybywa.

 

Grill pozwala na połączenie spotkania towarzyskiego, ze wspólnym przygotowywaniem posiłku. Dzięki temu nikogo nic nie omija w trakcie trwania imprezy i każdy ma szansę wykazać się kulinarnie, prezentując swoje ulubione grillowanie potrawy. Nieważnie czy preferujecie mięso, ryby czy też jesteście na diecie wegetariańskiej. Przepisów na grilla jest tak dużo i są tak różnorodne, że każdy znajdzie wśród nich coś dla siebie.

 

Aby grillowa uczta okazała się prawdziwym sukcesem trzeba zadbać o kilka elementów:

Przyprawy – odpowiednia mieszanka ziół i przypraw potrafi wydobyć niezwykły smak nawet z najbanalniejszych składników.

Marynata – dobrze jest ją przygotować odpowiednio wcześnie, tak aby mięso, ryby lub warzywa mogły „nabrać” jej smaku. Jak zamrynować mięso, ryby lub warzywa oraz ile czasu powinno trwać marynowanie, przeczytacie w naszym zbiorze porad.

Różnorodne menu – zadbajmy, aby każdy z zaproszonych gości znalazł na półmisku z grillowanymi przysmakami coś dla siebie. Dla wielbicieli delikatnego mięsa idealny będzie kurczak z grilla lub ryby. Mięsożercy z pewnością sięgną po pysznego steka, a wegetarianie nie pogardzą półmiskiem grillowanych warzyw z dipem jogurtowym.

Przekąski, czyli tzw. „czekadełka”. Znamy je z eleganckich restauracji, kiedy to umilają nam oczekiwanie na zamówiony posiłek. Tą samą rolę będą pełniły w trakcie oczekiwania aż nasze mięso i warzywa „dojdą” na grillu.

Sałatki – są genialnym uzupełnieniem ciężkich, mięsnych posiłków. Wspaniale komponują się też z grillowanymi rybami oraz serami. Kilka ciekawy przepisów znajdziecie tutaj.

Sosy – w zależności od tego jaki rodzaj mięsa i warzyw będziemy grillowali, takie sosy powinniśmy mieć przygotowane. Oczywiście musztarda i sos BBQ to absolutna podstawa, ale warto sięgnąć również po inne, mniej oczywiste kompozycje.

Pieczywo – smaczne chleb, pyszna bagietka, czy domowej roboty bułka do burgera doskonale uzupełni menu i co najważniejsze również można je podpiec na grillu dla uzyskania większej chrupkości.

Napoje – oczywiście piwo, ale co z osobami, które do grilla preferują napoje bezalkoholowe? O nie też należy zadbać i przygotować albo drinki w wersji bezalkoholowej, albo oryginalne, domowe lemoniady. 

Desery - przyjęcie grillowe trwa długo i z pewnością są takie osoby, które czekają na jakiś deser lub słodki akcent. Hitem tegorocznego sezonu są owoce z grilla, z których możecie przygotować pyszne przekąski lub desery po grillowej uczcie. 

Sięgnijcie po nasze pomysły na potrawy z grilla. Poza kilkudziesięcioma, różnorodnymi przepisami, przygotowaliśmy dla Was również garść wskazówek, które pomogą Wam przygotować niezapomnianą ucztę.

 

UDANEGO GRILLOWANIA ZYCZY PRYMAT & DORADCA SMAKU

prymat