Przepis i sposób przygotowania na: Grillowane piersi z kurczaka z sałatką grecką
3 w 1! Z tego przepisu dowiemy się jak zrobić grillowane piersi z kurczaka, sałatkę grecką oraz sos vinaigrette. Wszystko opisane krok po kroku i zgromadzone w 1 miejscu, by nie musieć opuszczać strony i zaglądać do innych przepisów :)
Sos vinaigrette i sałatka:
Musztardę łączymy z wodą, miodem i sokiem z cytryny. Powoli mieszamy, dodajemy stopniowo oliwę z oliwek, aż do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Z papryk usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Ogórka obieramy, usuwamy pestki i kroimy w półplasterki. Pomidory obieramy ze skóry, wycinamy gniazda, kroimy w kostkę lub półksiężyce. Ser feta kroimy w kostkę, a następnie polewamy oliwą i posypujemy oregano. Cebulę i oliwki kroimy w plastry. Sałatę, jeśli dodajemy, rwiemy na małe kawałki i przekładamy do dużej miski.
Wszystkie składniki sałatki łączymy i polewamy przygotowanym wcześniej sosem vinaigrette.
Mięso:
Piersi z kurczaka delikatnie rozbijamy, nacieramy przyprawą Grill klasyczny, delikatnie skrapiamy olejem i układamy na grillu lub patelni grillowej. Grillujemy ok. 5-7 minut z każdej strony.
Gotowe mięso podajemy z sałatką grecką.