Przepis i sposób przygotowania na: Grillowane szaszłyki drobiowe z warzywami i sosem włoskim
Grillowane szaszłyki drobiowe z warzywami to pyszne danie na przyjęcie w ogrodzie, które w razie niepogody można też łatwo przygotować w piekarniku.
Do nadzianych na patyczki smakowitych kawałków mięsa i warzyw: żółtej i czerwonej papryki, cukinii i cebuli idealnymi dodatkami będą osobno grillowane pomidorki koktajlowe oraz orzeźwiający sos włoski.
Z tego przepisu dowiemy się:
- jak przygotować aromatyczną marynatę do szaszłyków?
- jak grillować szaszłyki i co zrobić aby nie zapaliły się patyczki?
- jak łatwo przygotować włoski sos do dań z grilla?
Przygotowanie sosu:
1. Jogurt naturalny łączymy z sosem sałatkowym włoskim Prymat, dokładnie mieszamy.
2. Dodajemy posiekaną cebulę dymkę ze szczypiorem.
3. Na czas przygotowania szaszłyków polecamy schłodzić sos w lodówce.
4. Po wyjęciu z lodówki dekorujemy listkami świeżej bazylii.
Przygotowanie marynaty:
1. W miseczce łączymy ze sobą olej rzepakowy, syrop klonowy, musztardę oraz przyprawę Kurczak z grilla Prymat.
2. Do miseczki z gotową marynatą wkładamy mięso (opcjonalnie też warzywa) i dokładnie mieszamy.
Przygotowanie dania:
1. Obtoczone w marynacie mięso nadziewamy na patyczki do szaszłyków na przemian z warzywami. Aby patyczki się nie zapaliły polecam przed nałożeniem składników namoczyć je w zimnej wodzie.
2. Szaszłyki grillujemy z każdej strony na złoty kolor.
3. W wolnym miejscu na ruszcie grillujemy pomidorki koktajlowe.
4. Grillujemy do momentu gdy uznamy, że potrawa jest gotowa.
5. Kolorowe i aromatyczne szaszłyki podajemy z uprzednio przygotowanym sosem włoskim oraz pomidorkami koktajlowymi.