Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Podudzia z kurczaka z grilla z kolbami kukurydzy wg Piotra Ogińskiego
Wypróbuj kompletny, przepyszny przepis obiadowy od doświadczonego kucharza, Piotra Ogińskiego.
Przygotuj podudzia z kurczaka z grilla w aromatycznej, pikantnej marynacie BBQ z papryczkami chipotle i przyprawami kuchni meksykańskiej. Do usmażonego na ruszcie mięsa znakomicie będą pasować kolby kukurydzy posypane serem parmezan i zieloną cebulką, a także sałata masłowa z pomidorkami koktajlowymi, pomarańczą, ogórkiem i paprykowo-ziołowym sosem węgierskim.
Palce lizać!
1. W miseczce łączymy oregano, kolendrę, przyprawę do kuchni meksykańskiej, sól oraz pieprz z sokiem z papryczek chipotle, sosem sojowym, imbirem, czosnkiem oraz olejem.
2. Następnie do rondelka wlewamy olej, dodajemy papryczki chipotle, kiedy papryczki zaczynają się smażyć dodajemy miód, połowę marynaty oraz ocet i gotujemy ok. 5 minut.
3. Po tym czasie do sosu dodajemy ketchup, sos bbq i całość mielimy na jednolitą konsystencję i odstawiamy do lodówki. Udka nacinamy w kratkę. Gotowe udka nacieramy marynatą i odstawiamy do lodówki na 24 godziny.
4. Kurczaka smażymy na rozgrzanym grillu wraz z podgotowaną kukurydzą przez 10-15 minut z każdej strony, pamiętając o tym by co jakiś czas smarować je sosem BBQ.
5. Kiedy kurczak się grilluje do miseczki wsypujemy całą zawartość opakowania sosu sałatkowego, dodajemy olej oraz wodę i dokładnie mieszamy przez 2-3 minuty.
6. Następnie do miski przekładamy ogórka, cebulę, pomarańczę, pomidorki koktajlowe oraz chili i całość polewamy połową dressingu.
7. W misce w której będziemy podawać sałatkę układamy 3-4 liście sałaty masłowej na którą dajemy pozostałą część sałaty, do dressingu dodajemy jogurt naturalny, dokładnie mieszamy i tak powstałym sosem polewamy sałatę na której układamy warzywa, które wcześniej przygotowaliśmy. Całość posypujemy prażonymi orzechami laskowymi.
Kiedy udka są gotowe na talerz wykładamy sałatkę, na którą kładziemy upieczonego kurczaka, obok układamy kukurydzę którą posypujemy parmezanem, zieloną cebulką, skrapiamy sokiem z limonki oraz lekko solimy, obok kładziemy sos BBQ i gotowe!
Smacznego!