Co na obiad: Podudzia z kurczaka z grilla z kolbami kukurydzy wg Piotra Ogińskiego

Co na obiad: Podudzia z kurczaka z grilla z kolbami kukurydzy wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
1 - 2

Dania z drobiu na grilla są bardzo smaczne i aromatyczne, jeśli właściwie się je przygotuje. Sprawdźcie tylko przepis Piotra Ogińskiego na podudzia z kurczaka z przepyszną sałatkę z dodatkiem wielu warzyw.Będzie kolorowo i przede wszystkim bardzo apetycznie! Smacznego ;)

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Podudzia:

  • Oregano suszone Prymat

    2 łyżeczki
  • Przyprawa do dań kuchni meksykańskiej Prymat

    2 łyżki
  • Kolendra cała Prymat

    1 łyżeczka
  • sól morska Prymat w młynku

    szczypta
  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • sok z papryczek chipotle

    2 łyżeczki
  • sos sojowy

    50 ml
  • imbir

    2 łyżeczki
  • ząbki czosnku

    2 sztuki
  • olej

    2 łyżki
  • udka kurczaka

    2 sztuki

Sos BBQ:

  • olej

  • papryczka chipotle

    2 sztuki
  • miód

    2 łyżeczki
  • ocet jabłkowy

    40 ml
  • marynata

    1/2
  • ketchup

    150 g
  • sos BBQ

    50 g

Sałatka:

  • Sos sałatkowy paprykowo-ziołowy węgierski Prymat

    1 opakowanie
  • oliwa

    3 łyżki
  • woda

    3 łyżki
  • cebula czerwona

    1/2 sztuki
  • pomarańcza obrana

    1 sztuka
  • ogórek

    1/2 sztuki
  • chili

    1/2 sztuki
  • pomidorki koktajlowe

    6-8 sztuk
  • sałata masłowa

    6-7 liści
  • jogurt naturalny

    2 łyżki
  • prażone orzechy laskowe

    20 g

Kukurydza:

  • kukurydza

    podgotowana 2 sztuki
  • parmezan

  • sól morska Prymat w młynku

    szczypta
  • sok z limonki

    1/4 sztuki
  • cebula zielona

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Co na obiad: Podudzia z kurczaka z grilla z kolbami kukurydzy wg Piotra Ogińskiego

Przygotowanie:

W miseczce łączymy oregano, kolendrę, przyprawę do kuchni meksykańskiej, sól oraz pieprz z sokiem z papryczek chipotle, sosem sojowym, imbirem, czosnkiem oraz olejem.

Następnie do rondelka wlewamy olej, dodajemy papryczki chipotle, kiedy papryczki zaczynają się smażyć dodajemy miód, połowę marynaty oraz ocet i gotujemy ok. 5 minut.

Po tym czasie do sosu dodajemy ketchup, sos bbq i całość mielimy na jednolitą konsystencję i odstawiamy do lodówki. Udka nacinamy w kratkę, tak jak jest to pokazane na filmie. Gotowe udka nacieramy marynatą i odstawiamy do lodówki na 24 godziny.

Kurczaka smażymy na rozgrzanym grillu wraz z podgotowaną kukurydzą przez 10-15 minut z każdej strony, pamiętając o tym by co jakiś czas smarować je sosem BBQ.

Kiedy kurczak się grilluje do miseczki wsypujemy całą zawartość opakowania sosu sałatkowego, dodajemy olej oraz wodę i dokładnie mieszamy przez 2-3 minuty.

Następnie do miski przekładamy ogórka, cebulę, pomarańczę, pomidorki koktajlowe oraz chili i całość polewamy połową dressingu.

W misce w której będziemy podawać sałatkę układamy 3-4 liście sałaty masłowej na którą dajemy pozostałą część sałaty, do dressingu dodajemy jogurt naturalny, dokładnie mieszamy i tak powstałym sosem polewamy sałatę na której układamy warzywa, które wcześniej przygotowaliśmy. Całość posypujemy prażonymi orzechami laskowymi.

Kiedy udka są gotowe na talerz wykładamy sałatkę, na którą kładziemy upieczonego kurczaka, obok układamy kukurydzę którą posypujemy parmezanem, zieloną cebulką, skrapiamy sokiem z limonki oraz lekko solimy, obok kładziemy sos BBQ i gotowe! 

 

Smacznego!

 

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat