Przepis i sposób przygotowania na: Jogurtowa pierś z kurczaka prosto z grilla
Rozpal grilla w ogródku i zaproś bliskich na prawdziwą ucztę! Zachwyci ich soczysta, jogurtowa pierś z kurczaka prosto z rusztu.
Przepis jest bardzo łatwy i szybki do przygotowania. Należy jednak pamiętać aby mięso marynować w lodówce przez kilka godzin (a najlepiej dzień wcześniej) by przesiąknęło jogurtową marynatą z aromatycznymi przyprawami.
Kroki postępowania
W misce przygotowujemy marynatę w tym celu mieszamy razem: jogurt typu greckiego, tymianek, curry, paprykę słodką, czosnek (starty na drobnej tarce), sok z cytryny,
około pół łyżeczki soli i pieprzu. Wszystko razem mieszamy.
Pierś z kurczaka myjemy i rozcinamy nożem na plastry grubości około 1 cm. Na dno naczynia w którym pierś będzie się marynowała wykładamy naszą marynatę, układamy kilka plastrów piersi obok siebie, znowu smarujemy marynata i tak przekładamy każdą warstwę.
Zakrywamy wierzch naczynia w którym będzie sięmarynowała i wkładamy do lodówki na minimum 4 godziny (najlepiej na całą noc).
Po tym czasie nadmiar marynaty ściągamy z piersi i rozpalamy grilla.
Pieczemy na grillu z dwóch stron aż obie będą zarumienione. Smacznego!