Przepis i sposób przygotowania na: Pizza z grilla z piersią kurczaka, pomidorem i rukolą
Do zrobienia pizzy nie trzeba wcale pieca! W zupełności wystarczy ogrodowy grill. Można go użyć nie tylko do upieczenia ciasta, ale także do podsmażenia piersi z kurczaka.
Z tego przepisu na grillowaną pizzę z kurczakiem dowiesz się:
- jak wyrobić ciasto na pizzę
- jak zamarynować pierś z kurczaka?
- jak grillować pizzę, a jak kurczaka?
- jakich składników użyć do pizzy z grilla
Do wody dodać cukier, drożdże, mąkę, olej oraz sól. Połączyć wszystkie składniki i ugniatać, aż ciasto będzie elastyczne. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.
Z wody, przyprawy do grilla, sosu BBQ, cukru, ketchupu oraz soli przygotować marynatę. Natrzeć nią filet z kurczaka i odczekać 45 minut. Następnie przygotować pozostałe składniki na pizzę i rozgrzać grill.
Blat posypać mąką. Ciasto ponownie zagnieść, rozwałkować i przełożyć na blachę do pizzy. Wierzch ciasta posmarować sosem pomidorowym, dodać startą na tarce mozzarellę, plasterki pomidora oraz pokrojoną czerwoną cebulę.
Pierś z kurczaka grillować 6 minut z każdej strony i ściągnąć z rusztu. Następnie na grillu położyć blachę z ciastem i grillować 4 minuty. Po tym czasie pizzę należy zdjąć z blachy, położyć bezpośrednio na grillu i przykryć blachą. Grillować przez 6 minut.
Gotową pizzę ściągnąć z rusztu i ułożyć na niej pokrojonego w plasterki kurczaka oraz posypać rukolą.