Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak z grilla w marynacie o smaku WHISKY

5.0
(56)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Przepis na soczystego kurczaka z grilla w marynacie o smaku WHISKY. Zobacz sposób, jak podzielić kurczaka, aby w 20 minut upiekł się na grillu!

Składniki:

Mięso:

kurczak średni ok. 1,5 kg

Marynata:

Marynata o smaku WHISKY Prymat 3/4 opakowania
woda 150 mililitrów
keczup 3-4 łyżki
olej słonecznikowy 50 mililitrów

Sos:

Marynata o smaku WHISKY Prymat 1/4 opakowania
sok z cytryny z 1/4 owocu
majonez 3 łyżki
sos BBQ 2 łyżki
zielona cebulka do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak z grilla w marynacie o smaku WHISKY

Soczysty, delikatny kurczak z rusztu w marynacie o smaku Whisky to danie, które zachwyci wszystkich domowników oraz gości zaproszonych na grilla.

Z tego filmiku i przepisu od kucharza Piotra Ogińskiego dowiesz się: 

  • Jak najlepiej pokroić całego kurczaka na grilla?
  • Ile czasu marynować mięso?
  • Co daje grillowanie mięsa razem z kością? 
  • Jak zrobić sos do kurczaka z grilla? 

Podziel kurczaka na 6 części. Zobacz na filmie, w jaki sposób. Natnij mięso, aż do kości.

Wymieszaj w misce składniki marynaty: wodę, keczup, Marynatę o smaku WHISKY oraz olej. Włóż do marynaty części kurczaka. Odstaw w chłodne miejsce na 2 godziny.

Przygotuj sos – wymieszaj majonez, sos barbecue, sok z cytryny, Marynatę o smaku WHISKY.

Przed włożeniem na ruszt, mięso wyjmij z lodówki i odczekaj chwilę, aż będzie w temperaturze pokojowej.

Kawałki kurczaka grilluj po 10 minut z każdej strony. Od czasu do czasu posmaruj marynatą. 

Kurczaka z grilla w marynacie o smaku Whisky podawaj z sosem, posypane zieloną cebulką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak