Kurczak z grilla w marynacie o smaku WHISKY

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Przepis na soczystego kurczaka z grilla w marynacie o smaku WHISKY. Zobacz sposób, jak podzielić kurczaka, aby w 20 minut upiekł się na grillu!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Mięso:

  • kurczak średni

    ok. 1,5 kg

Marynata:

  • Marynata o smaku WHISKY Prymat

    3/4 opakowania
  • woda

    150 mililitrów
  • keczup

    3-4 łyżki
  • olej słonecznikowy

    50 mililitrów

Sos:

  • Marynata o smaku WHISKY Prymat

    1/4 opakowania
  • sok z cytryny

    z 1/4 owocu
  • majonez

    3 łyżki
  • sos BBQ

    2 łyżki
  • zielona cebulka

    do posypania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Podziel kurczaka na 6 części. Zobacz na filmie, w jaki sposób. Natnij mięso, aż do kości.

Wymieszaj w misce składniki marynaty: wodę, keczup, Marynatę o smaku WHISKY oraz olej. Włóż do marynaty części kurczaka. Odstaw w chłodne miejsce na 2 godziny.

Przygotuj sos – wymieszaj majonez, sos barbecue, sok z cytryny, Marynatę o smaku WHISKY.

Przed włożeniem na ruszt, mięso wyjmij z lodówki i odczekaj chwilę, aż będzie w temperaturze pokojowej.

Kawałki kurczaka grilluj po 10 minut z każdej strony. Od czasu do czasu posmaruj marynatą. Mięso podawaj z sosem, posypane zieloną cebulką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat