Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak z grilla w marynacie o smaku WHISKY
Soczysty, delikatny kurczak z rusztu w marynacie o smaku Whisky to danie, które zachwyci wszystkich domowników oraz gości zaproszonych na grilla.
Z tego filmiku i przepisu od kucharza Piotra Ogińskiego dowiesz się:
- Jak najlepiej pokroić całego kurczaka na grilla?
- Ile czasu marynować mięso?
- Co daje grillowanie mięsa razem z kością?
- Jak zrobić sos do kurczaka z grilla?
Podziel kurczaka na 6 części. Zobacz na filmie, w jaki sposób. Natnij mięso, aż do kości.
Wymieszaj w misce składniki marynaty: wodę, keczup, Marynatę o smaku WHISKY oraz olej. Włóż do marynaty części kurczaka. Odstaw w chłodne miejsce na 2 godziny.
Przygotuj sos – wymieszaj majonez, sos barbecue, sok z cytryny, Marynatę o smaku WHISKY.
Przed włożeniem na ruszt, mięso wyjmij z lodówki i odczekaj chwilę, aż będzie w temperaturze pokojowej.
Kawałki kurczaka grilluj po 10 minut z każdej strony. Od czasu do czasu posmaruj marynatą.