Grillowany kurczak po tajsku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet z kurczaka

    700 g
  • czosnek

    2 ząbki
  • sos sojowy

    2 łyżki
  • sok z limetki

    2 łyżki
  • cukier brązowy

    2 łyżeczki
  • oliwa

    2 łyżki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • ogórek

    1 szt
  • natka pietruszki

    1 pęczek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso umyć, osuszyć i pokroić jak na kotlety. Rozbić na dość grube plastry. Ułożyć w pojemniku. Sok z limonki wymieszać z sosem sojowym, oliwą z oliwek, 2 łyżkami obsypki kaukaskiej, pieprzem i cukrem. Dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać. Marynatą zalać mięso, dokładnie wymieszać. Zamknąć (najlepiej w pojemniku próżniowym) i odstawić na godzinę do lodówki. Następnie mięso wyjąć z marynaty, opiekać na grillu przez około 20 minut. W między czasie obracać mięso i smarować pozostałą marynatą. Następnie zdjąć z grilla i pokroić w 2cm paski. Podawać ze świeżym ogórkiem i posiekaną natką pietruszki.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
BernadettaP 14.05.2014 20:04
Brakuje mi trochę przypraw, które standardowo dodaje się do kurczaka po tajsku, a więc sosu rybnego, kolendry czy też pasty curry, ale kurczak na pewno smaczny.
Beata999 14.05.2014 18:35
Pyszne danie.
Alex_M 14.05.2014 17:51
na pewno by mi smakowało! :)
joanna__s 14.05.2014 17:50
Pyszności, już wiem co jutro na obiad.
Grazyna0211 14.05.2014 15:13
apatyczne danie
Jadwiga/Jaga85 14.05.2014 14:10
Dla mnie pycha!!
monika141 14.05.2014 13:56
pyszne mięsko
2milutka 14.05.2014 13:21
to bym zjadła!
brioszka 14.05.2014 13:17
moje smaki- pyszności :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat