Przepis i sposób przygotowania na: Grillowany kurczak po tajsku
Mięso kurczaka po tajsku z grilla zachwyca oryginalnym, bardzo soczystym smakiem. Zawdzięcza go marynacie z soku limonki, sosu sojowego, cukru, czosnku oraz mieszance aromatycznych przypraw, którymi przesiąknie mięso podczas leżakowania w pojemniku próżniowym w lodówce.
1. Mięso umyć, osuszyć i pokroić jak na kotlety. Rozbić na dość grube plastry. Ułożyć w pojemniku.
2. Sok z limonki wymieszać z sosem sojowym, oliwą z oliwek, 2 łyżkami przyprawy grillowej do kurczaka, pieprzem i cukrem. Dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać.
3. Marynatą zalać mięso, dokładnie wymieszać. Zamknąć (najlepiej w pojemniku próżniowym) i odstawić na godzinę do lodówki.
4. Następnie mięso wyjąć z marynaty, opiekać na grillu przez około 20 minut. W międzyczasie obracać mięso i smarować pozostałą marynatą. Następnie zdjąć z grilla i pokroić w 2 cm paski.