Dlaczego warto marynować?

Mięso najlepiej smakuje po uprzednim zamarynowaniu. Dzięki temu jest kruche, aromatyczne i soczyste. Odpowiednio dobrane przyprawy tworzące marynatę nadają mu znakomitego smaku i aromatu.
Mięso przeznaczone do marynowania nie powinno być rozmrażane, w przeciwnym razie mogłoby wydzielać zbyt wiele soków. Znaczenie ma także odpowiednia wielkości przygotowanych kawałków, tak aby marynata mogła idealnie wniknąć w mięsne włókna. Proces marynowania powinien trwać tak długo, by mięso nabrało pożądanych właściwości. W zależności od jego rodzaju i pożądanego efektu końcowego marynowanie może trwać od kilku do kilkudziesięciu godzin. Po upływie odpowiedniej ilości czasu zamarynowane porcje są idealnie przygotowane do pieczenia, smażenia lub grillowania.
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się