Przepis i sposób przygotowania na: Szaszłyki z kukurydzy i kurczaka
Szaszłyki z grilla to sprawdzony patent na każde przyjęcie w ogrodzie. Wszyscy kochamy nabijane naprzemiennie na patyczki i pieczone na ruszcie przepyszne składniki warzywne: kukurydzę, pomidorki koktajlowe, cebulę oraz czerwoną paprykę, a przede wszystkim zamarynowane w aromatycznych przyprawach mięso drobiowe. Szaszłyki smakują najlepiej gdy podamy je z lekkim sosem na bazie jogurtu.
Marynata:
Pierś z kurczaka kroję w kostkę, przekładam do miski, dodaję sól, pieprz, przyprawę do kurczaka, papryki, olej, mieszam i odstawiam na 30 minut do lodówki.
Kukurydzę kroję na kawałki 2 cm, paprykę w kostkę dużą, cebulę na plastry.
Na patyczki do szaszłyków nabijam na przemian kukurydzę, kurczaka, paprykę, cebulę, pomidorka i tak do końca patyczka.
Szaszłyki smaruję olejem, posypuję przyprawą do kurczaka i grilluję na grillu elektrycznym obracając od czasu do czasu.
Sos:
Do miseczki przelewam jogurt, dodaję sprasowany czosnek, sól, pieprz, natkę pokrojoną i mieszam. Szaszłyki podaję z sosem.