Chrupiące udka kurczaka z grilla

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Chrupiące, lekko przypieczone udka z kurczaka, pieczone na grillu to przysmak niejednej osoby. Sprawdźcie jak przygotować to doskonałe danie. 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • udka kurczaka

    4 sztuki
  • oliwa

    2 łyżki
  • Grill przyprawa klasyczna Prymat

    2 łyżeczki
  • pasta z suszonych pomidorów

    1 łyżka
  • sok z cytryny

    z 1/2 owocu
  • czosnek (roztarty)

    1 ząbek
  • sos słodki chili

    1,5 łyżeczki
  • Sól morska z pieprzem Prymat w młynku

    do smaku
  • tymianek świeży

    kilka gałązek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Wymieszaj oliwę z papryką, pastą z pomidorów, czosnkiem, sokiem cytrynowym.

2. Dodaj słodki sos chili oraz sól i pieprz i ponownie wymieszaj. 

3. Posmaruj udka marynatą i odstaw na ok 15 minut. 

4. Piecz na rozgrzanym grillu po ok. 7-8 minut z każdej strony.

5. W trakcie pieczenia obracaj udka co ok 2 minuty i smaruj marynatą. 

6. Po upieczeniu, posyp mięso świeżym tymiankiem. 

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat