Przepis i sposób przygotowania na: Chrupiące udka kurczaka z grilla
Złocista, chrupiąca skórka i soczyste mięso to cechy charakteryzujące udka kurczaka z grilla.
Kluczem do sukcesu jest aromatyczna marynata do drobiu sporządzona m.in. z papryki, pasty z pomidorów, soku z cytryny, słodkiego sosu chili i czosnku. Stosujemy ją zarówno przed wstawieniem kurczaka na ruszt jak i podczas grillowania udek.
1. Wymieszaj oliwę z papryką, pastą z pomidorów, czosnkiem, sokiem cytrynowym.
2. Dodaj słodki sos chili oraz sól i pieprz i ponownie wymieszaj.
3. Posmaruj udka marynatą i odstaw na ok 15 minut.
4. Piecz na rozgrzanym grillu po ok. 7-8 minut z każdej strony.
5. W trakcie pieczenia obracaj udka co ok 2 minuty i smaruj marynatą.
6. Po upieczeniu, posyp mięso świeżym tymiankiem.