Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chrupiące udka kurczaka z grilla

5.0
(17)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Chrupiące, lekko przypieczone udka z kurczaka pieczone na grillu to przysmak niejednej osoby. Sprawdźcie jak przygotować to doskonałe danie. 

Składniki:

udka kurczaka 4 sztuki
oliwa 2 łyżki
Grill przyprawa klasyczna Prymat 2 łyżeczki
pasta z suszonych pomidorów 1 łyżka
sok z cytryny z 1/2 owocu
czosnek (roztarty) 1 ząbek
sos słodki chili 1,5 łyżeczki
Sól morska z pieprzem Prymat w młynku do smaku
tymianek świeży kilka gałązek

Przepis i sposób przygotowania na: Chrupiące udka kurczaka z grilla

Złocista, chrupiąca skórka i soczyste mięso to cechy charakteryzujące udka kurczaka z grilla.

Kluczem do sukcesu jest aromatyczna marynata do drobiu sporządzona m.in. z papryki, pasty z pomidorów, soku z cytryny, słodkiego sosu chili i czosnku. Stosujemy ją zarówno przed wstawieniem kurczaka na ruszt jak i podczas grillowania udek.  

1. Wymieszaj oliwę z papryką, pastą z pomidorów, czosnkiem, sokiem cytrynowym.

2. Dodaj słodki sos chili oraz sól i pieprz i ponownie wymieszaj. 

3. Posmaruj udka marynatą i odstaw na ok 15 minut. 

4. Piecz na rozgrzanym grillu po ok. 7-8 minut z każdej strony.

5. W trakcie pieczenia obracaj udka co ok 2 minuty i smaruj marynatą. 

6. Po upieczeniu, posyp mięso świeżym tymiankiem. 

Udka z grilla to tylko jeden z wielu sposobów przygotowania kurczaka na ruszcie. Wypróbuj także przepisy na soczyste i chrupiące piersi, skrzydełka czy szaszłyki drobiowe >> 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak