Pałki z kurczaka grillowane w miodzie i przyprawach

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Grillowane pałki z kurczaka w słodkiej glazurze z miodu i aromatycznych przyprawach. Smaczny pomysł na obiad lub kolację z rusztu. 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pałki z kurczaka

    4 sztuki

Marynata

  • olej sezamowy

    2 łyżki
  • biały ocet winny

    2 łyżki
  • sos sojowy

    3 łyżki
  • miód

    2 łyżki
  • imbir starty

    2 łyżki
  • rozmaryn siekany

    1,5 łyżki
  • cukier

    2 łyżki
  • Musztarda ze śliwowicą Prymat

    1 łyżka
  • Sól morska z pieprzem Prymat w młynku

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Marynata:

1. Połącz ze sobą wszystkie składniki marynaty.

2. Mieszaj je do momentu, aż cały cukier się rozpuści.

 

Kurczęta:

1. Pałki z kurczaka natnij je po obu stronach.

2. Mięso włóż do szklanego lub plastikowego naczynia i posmaruj marynatą.

3. Przykryj naczynie i odstaw do lodówki na min. 4h. 

 

Grillowanie:

1. Pałki piecz na naoliwionym ruszcie - po 15 minut z każdej strony, do momentu aż skórka będzie rumiana i chrupiąca, a sok wyciekający z mięsa przezroczysty. 

2. W trakcie pieczenia smaruj je marynatą, którą wcześniej zagotuj.

 

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat