Przepis i sposób przygotowania na: Leczo z kukurydzą
Leczo z kukurydzą "na bogato", bo mamy w nim 2 rodzaje kiełbasy, cukinię, kabaczka i pomidory. Pożywna, duża porcja na obiad lub kolację. Leczo kukurydza można podać z ryżem, białym pieczywem lub plackiem tortilli.
Cukinię obrać, pokroić w kostkę średniej wielkości. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w ćwiartki.
W rondlu rozgrzać połowę oliwy, wsypać posiekaną cebulę i zeszklić. Następnie wsypać cukinię i pokrojoną w paski paprykę, dusić przez 10 minut.
Na drugiej patelni rozgrzać pozostałą oliwę, włożyć pokrojoną w talarki kiełbasę i w słupki parówkę, podsmażyć.
Gdy cukinia jest lekko podgotowana, dodać pomidory i gotować do miękkości.
Pod koniec wsypać podsmażone kiełbasy, mieloną paprykę, dodać ketchup, przeciśnięty przez praskę czosnek, osączoną z zalewy kukurydzę, przyprawić do smaku, zagotować. Podawać z pieczywem.