Przepis i sposób przygotowania na: Węgierskie leczo z cukinią
Węgierskie leczo z cukinią - aromatyczne danie obiadowe, które urzeka sowim smakiem i prostotą przyrządzenia. Dwa rodzaje papryki i zioła suszone (oregano oraz tymianek) gwarantują smak i apetyczny zapach leczo.
Jak zrobić leczo węgierskie z cukini?
W dużym garnku rozgrzewamy łyżkę oleju i wrzucamy pokrojoną w paski cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy kiełbaskę pokrojoną w półksiężyce, a po ok. 2 minutach dodajemy pokrojoną w paski paprykę. Wszystkie składniki podsmażamy co jakiś czas mieszając.
Teraz czas na pomidorki z puszki, które będą bazą dla naszego leczo oraz przyprawy tj. papryki w proszku i ulubione zioła. Gdy całość zacznie się gotować dodajemy pokrojoną cukinię - wielkość zależy od gustu - jeśli chcemy, aby była chrupiąca, kroimy na większe części, a jeśli chcemy, aby się rozpadła, kroimy na małe cząstki.
Gotujemy aż do miękkości cukinii i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowe. Najlepiej podawać ze świeżym pieczywem lub ryżem. Smacznego!