Leczo z jajkiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cebula

    1-2 szt
  • papryka

    2 szt
  • pomidory dojrzałe

    1/2 kg
  • jajka

    4 szt
  • mleko

    2-3 łyżki
  • czosnek

    2 ząbki
  • oliwa

    3-4 łyżki
  • papryczka chili

  • sól

  • cukinia

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie tej potrawy zaczynam od oczyszczenia i pokrojenia warzyw. Z pomidorami różnie postępuję- jeśli jest czas sparzam je i obieram ze skórki, najczęściej jednak kroję ze skórką na cząstki. Na rozgrzany tłuszcz wrzucam pokrojoną cebulę. Gdy się zeszkli dosypuję cukinię, a chwilę później paprykę. Kiedy warzywa będą prawie miękkie dorzucam pomidory. Solę, przyprawiam papryczką, czosnkiem i najlepiej świeżą bazylią, kilkoma listkami. Gdy tylko pomidory stracą surowy smak wlewam rozbełtane z mlekiem jajka. Ledwo się zetną zestawiam potrawę z ognia. Jeszcze raz sprawdzam smak. Podaję z chlebem albo makaronem razowym

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat