Przepis i sposób przygotowania na: Leczo z jajkiem
Leczo z jajkiem to połączenie warzyw sezonowych ze źródłem lekkostrawnego białka (jajka). Leczo może być połączone z jajkami, które zostały rozbełtane z mlekiem. Nieco bardziej estetyczną wersją tego dania będzie dodanie całych jajek i ścięcie ich w gorącym daniu. Jajka mogą się ściąć do konsystencji "na miękko" lub " na twardo" - zależy od Twoich preferencji.
Jak zrobić leczo z jajkiem - przepis krok po kroku:
Przygotowanie tej potrawy zaczynam od oczyszczenia i pokrojenia warzyw. Z pomidorami różnie postępuję - jeśli jest czas sparzam je i obieram ze skórki, najczęściej jednak kroję ze skórką na cząstki.
Na rozgrzany tłuszcz wrzucam pokrojoną cebulę. Gdy się zeszkli dosypuję cukinię, a chwilę później paprykę. Kiedy warzywa będą prawie miękkie dorzucam pomidory. Solę, przyprawiam papryczką, ziołami, czosnkiem i najlepiej świeżą bazylią, kilkoma listkami.
Gdy tylko pomidory stracą surowy smak, wlewam rozbełtane z mlekiem jajka. Ledwo się zetną zestawiam potrawę z ognia. Jeszcze raz sprawdzam smak. Podaję z chlebem albo makaronem razowym.
PS. Jajka można wbić, zostawić w całości i pod przykryciem pozwolić im się ściąć. Wtedy danie będzie nieco przypominać szakszukę.