Doradca Smaku, odc. 32: Lasagne bolognese

odc. 32 Doradca Smaku

Doradca Smaku, odc. 32: Lasagne bolognese

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lasagne

  • mielona wołowina

    0,5 kg
  • pomidor

    1 szt.
  • pomidory pelati

    1 puszka
  • marchew

    1 szt.
  • czosnek

    1 szt.
  • cebula

    1 szt.
  • tymianek

  • liść laurowy

  • przyprawa do mięsa mielonego

  • wino czerwone wytrawne

    20 ml
  • parmezan starty

  • oliwa z oliwek

  • sól morska

  • pieprz czarny mielony

Ciasto

  • semolina

    100 g
  • mąka

    100 g
  • jajka

    2 szt.
  • oliwa z oliwek

  • sól morska

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku, odc. 32: Lasagne bolognese
Cebulę i i marchewkę kroimy w drobną kostkę, a czosnek w cienkie plasterki. W rondelku, na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulę i marchewkę.
Krok 2 - Doradca Smaku, odc. 32: Lasagne bolognese
Po chwili dorzucamy czosnek. Następnie dodajemy mielone mięso i całość porządnie mieszamy
Krok 3 - Doradca Smaku, odc. 32: Lasagne bolognese
Doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem szczyptą przyprawy do mięsa mielonego i 2 liśćmi laurowymi. Dodajemy pokrojone pomidory pelati oraz obranego ze skóry i pokrojonego w kostkę pomidora.
Krok 4 - Doradca Smaku, odc. 32: Lasagne bolognese
Dolewamy wino czerwone i zmniejszamy ogień pozwalając potrawie gotować się przez pół godziny.
Krok 5 - Doradca Smaku, odc. 32: Lasagne bolognese
W tym czasie przygotowane lub kupione makaronowe ciasto na lasagne układamy na płaskiej powierzchni i wycinamy z niego koła.
Krok 6 - Doradca Smaku, odc. 32: Lasagne bolognese
Do garnka z wrzącą posoloną wodą wrzucamy po 2 koła na ok. 3-4 minuty
Krok 7 - Doradca Smaku, odc. 32: Lasagne bolognese
Po tym czasie wyjmujemy je z wrzątku i wrzucamy do miseczki z zimną wodą by przerwać gotowanie. Następnie ostudzone wykładamy na talerz. Tę samą czynność wykonujemy z kolejnymi makaronowymi kołami. Do wykonania 2 porcji lasagne będziemy potrzebować 6 makaronowych kółek.
Krok 8 - Doradca Smaku, odc. 32: Lasagne bolognese
Żaroodporne naczynie wykładamy papierem do pieczenia, który smarujemy odrobiną oliwy z oliwek.
Krok 9 - Doradca Smaku, odc. 32: Lasagne bolognese
Układamy okrągłą formę do ciasta, za pomocą której wykroiliśmy wcześniej koła. Ugotowane makaronowe koła układamy wewnątrz formy na papierze i wykładamy na nie farsz Następnie posypujemy tartym parmezanem.
Krok 10 - Doradca Smaku, odc. 32: Lasagne bolognese
Czynności te powtarzamy tworząc trzy warstwy
Krok 11 - Doradca Smaku, odc. 32: Lasagne bolognese
Lasagne wkładamy w odkrytym naczyniu do piekarnika nagrzanego do 180 stopni ustawionego na funkcję grill na 3-4 minuty.
Krok 12 - Doradca Smaku, odc. 32: Lasagne bolognese
Po tym czasie wyjmujemy lasagne z piekarnika, wykładamy na talerze i zdejmujemy formę. Talerze dekorujemy ostrą papryczką i listkiem bazylii. Bon apetit!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Madziela

29.01.2016 17:55
fajny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat