Doradca Smaku, odc. 32: Lasagne bolognese

odc. 32 Doradca Smaku

Doradca Smaku, odc. 32: Lasagne bolognese

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

mała łyż.

gniazd

mała puszka

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lasagne

  • mielona wołowina

    0,5 kg
  • pomidor

    1 szt.
  • pomidory pelati

    1 puszka
  • marchew

    1 szt.
  • czosnek

    1 szt.
  • cebula

    1 szt.
  • tymianek

  • Liść laurowy suszony Prymat

  • Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat

  • wino czerwone wytrawne

    20 ml
  • parmezan starty

  • oliwa

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

Ciasto

  • semolina

    100 g
  • mąka

    100 g
  • jajko

    2 szt.
  • oliwa

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku, odc. 32: Lasagne bolognese

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku, odc. 32: Lasagne bolognese foto
Cebulę i i marchewkę kroimy w drobną kostkę, a czosnek w cienkie plasterki. W rondelku, na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulę i marchewkę.
Krok 2 - Doradca Smaku, odc. 32: Lasagne bolognese foto
Po chwili dorzucamy czosnek. Następnie dodajemy mielone mięso i całość porządnie mieszamy
Krok 3 - Doradca Smaku, odc. 32: Lasagne bolognese foto
Doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem szczyptą przyprawy do mięsa mielonego i 2 liśćmi laurowymi. Dodajemy pokrojone pomidory pelati oraz obranego ze skóry i pokrojonego w kostkę pomidora.
Krok 4 - Doradca Smaku, odc. 32: Lasagne bolognese foto
Dolewamy wino czerwone i zmniejszamy ogień pozwalając potrawie gotować się przez pół godziny.
Krok 5 - Doradca Smaku, odc. 32: Lasagne bolognese foto
W tym czasie przygotowane lub kupione makaronowe ciasto na lasagne układamy na płaskiej powierzchni i wycinamy z niego koła.
Krok 6 - Doradca Smaku, odc. 32: Lasagne bolognese foto
Do garnka z wrzącą posoloną wodą wrzucamy po 2 koła na ok. 3-4 minuty
Krok 7 - Doradca Smaku, odc. 32: Lasagne bolognese foto
Po tym czasie wyjmujemy je z wrzątku i wrzucamy do miseczki z zimną wodą by przerwać gotowanie. Następnie ostudzone wykładamy na talerz. Tę samą czynność wykonujemy z kolejnymi makaronowymi kołami. Do wykonania 2 porcji lasagne będziemy potrzebować 6 makaronowych kółek.
Krok 8 - Doradca Smaku, odc. 32: Lasagne bolognese foto
Żaroodporne naczynie wykładamy papierem do pieczenia, który smarujemy odrobiną oliwy z oliwek.
Krok 9 - Doradca Smaku, odc. 32: Lasagne bolognese foto
Układamy okrągłą formę do ciasta, za pomocą której wykroiliśmy wcześniej koła. Ugotowane makaronowe koła układamy wewnątrz formy na papierze i wykładamy na nie farsz Następnie posypujemy tartym parmezanem.
Krok 10 - Doradca Smaku, odc. 32: Lasagne bolognese foto
Czynności te powtarzamy tworząc trzy warstwy
Krok 11 - Doradca Smaku, odc. 32: Lasagne bolognese foto
Lasagne wkładamy w odkrytym naczyniu do piekarnika nagrzanego do 180 stopni ustawionego na funkcję grill na 3-4 minuty.
Krok 12 - Doradca Smaku, odc. 32: Lasagne bolognese foto
Po tym czasie wyjmujemy lasagne z piekarnika, wykładamy na talerze i zdejmujemy formę. Talerze dekorujemy ostrą papryczką i listkiem bazylii. Bon apetit!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Madziela 29.01.2016 17:55
fajny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat