Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku, odc. 32: Lasagne bolognese

5.0
(61)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lasagne

mielona wołowina 0,5 kg
pomidor 1 szt.
pomidory pelati 1 puszka
marchew 1 szt.
czosnek 1 szt.
cebula 1 szt.
tymianek
Liść laurowy suszony Prymat
Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat
wino czerwone wytrawne 20 ml
parmezan starty
oliwa
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Ciasto

semolina 100 g
mąka 100 g
jajko 2 szt.
oliwa
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku, odc. 32: Lasagne bolognese

Kroki postępowania

1
Cebulę i i marchewkę kroimy w drobną kostkę, a czosnek w cienkie plasterki. W rondelku, na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulę i marchewkę.
Krok 1 - Doradca Smaku, odc. 32: Lasagne bolognese foto
2
Po chwili dorzucamy czosnek. Następnie dodajemy mielone mięso i całość porządnie mieszamy
Krok 2 - Doradca Smaku, odc. 32: Lasagne bolognese foto
3
Doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem szczyptą przyprawy do mięsa mielonego i 2 liśćmi laurowymi. Dodajemy pokrojone pomidory pelati oraz obranego ze skóry i pokrojonego w kostkę pomidora.
Krok 3 - Doradca Smaku, odc. 32: Lasagne bolognese foto
4
Dolewamy wino czerwone i zmniejszamy ogień pozwalając potrawie gotować się przez pół godziny.
Krok 4 - Doradca Smaku, odc. 32: Lasagne bolognese foto
5
W tym czasie przygotowane lub kupione makaronowe ciasto na lasagne układamy na płaskiej powierzchni i wycinamy z niego koła.
Krok 5 - Doradca Smaku, odc. 32: Lasagne bolognese foto
6
Do garnka z wrzącą posoloną wodą wrzucamy po 2 koła na ok. 3-4 minuty
Krok 6 - Doradca Smaku, odc. 32: Lasagne bolognese foto
7
Po tym czasie wyjmujemy je z wrzątku i wrzucamy do miseczki z zimną wodą by przerwać gotowanie. Następnie ostudzone wykładamy na talerz. Tę samą czynność wykonujemy z kolejnymi makaronowymi kołami. Do wykonania 2 porcji lasagne będziemy potrzebować 6 makaronowych kółek.
Krok 7 - Doradca Smaku, odc. 32: Lasagne bolognese foto
8
Żaroodporne naczynie wykładamy papierem do pieczenia, który smarujemy odrobiną oliwy z oliwek.
Krok 8 - Doradca Smaku, odc. 32: Lasagne bolognese foto
9
Układamy okrągłą formę do ciasta, za pomocą której wykroiliśmy wcześniej koła. Ugotowane makaronowe koła układamy wewnątrz formy na papierze i wykładamy na nie farsz Następnie posypujemy tartym parmezanem.
Krok 9 - Doradca Smaku, odc. 32: Lasagne bolognese foto
10
Czynności te powtarzamy tworząc trzy warstwy
Krok 10 - Doradca Smaku, odc. 32: Lasagne bolognese foto
11
Lasagne wkładamy w odkrytym naczyniu do piekarnika nagrzanego do 180 stopni ustawionego na funkcję grill na 3-4 minuty.
Krok 11 - Doradca Smaku, odc. 32: Lasagne bolognese foto
12
Po tym czasie wyjmujemy lasagne z piekarnika, wykładamy na talerze i zdejmujemy formę. Talerze dekorujemy ostrą papryczką i listkiem bazylii. Bon apetit!
Krok 12 - Doradca Smaku, odc. 32: Lasagne bolognese foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Madziela 29.01.2016 17:55
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak