Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śniadanie do pracy - co zamiast kanapek?

Śniadanie do pracy - co zamiast kanapek?

Śniadanie większości z nas kojarzy się z kanapkami. Są proste i szybkie w przygotowaniu oraz dają szerokie pole do popisu w zakresie doboru składników. Warto jednak wiedzieć, że kanapki nie są jedynym łatwym, szybkim i smacznym daniem, które możemy zabrać ze sobą do pracy. Aby urozmaicić swoje codzienne menu i odkryć zupełnie nowe smaki, warto bowiem postawić na alternatywne, sprawdzone dania śniadaniowe oraz wypróbować je wszystkie po kolei, aby odkryć nowych ulubieńców.

Śniadanie do pracy – jakie powinno być?

Osoby, które swój pierwszy posiłek jedzą w pracy, muszą włożyć nieco wysiłku w jego zaplanowanie i przygotowanie. Zamiast najbardziej oczywistego i nieco nudnego wyboru, jakim są kanapki, warto sięgnąć po inne składniki, które łączy jedna, wspólna cecha – świetnie nadają się na zdrowe, pożywne oraz smaczne śniadanie do pracy. Wybrane produkty powinny być bogatym źródłem białka, zdrowych tłuszczy i węglowodanów złożonych, być proste i szybkie w przygotowaniu oraz na tyle smaczne, abyśmy chętnie sięgnęli po nie w przerwie od pracy.

Śniadanie do pracy musi być także na tyle urozmaicone, abyśmy codziennie jedli coś innego. Sekretem popularności kanapek jest bowiem przede wszystkim fakt, że można je przygotowywać na miliony sposobów, korzystając z ulubionych składników i zestawiając je w dowolnych kombinacjach. Aby inne danie stało się ich godnym zamiennikiem, warto wybierać klasyczne propozycje i dodawać do nich nowe składniki, żonglować przyprawami oraz wypróbowywać każdy ciekawy pomysł na śniadanie do pracy. Pozwoli to odkryć nowy smak dobrze znanych dań i cieszyć się nim w przerwie od obowiązków zawodowych.

Pomysł na śniadanie do pracy – klasyczna owsianka i jej wariacje

Osoby zadające sobie pytanie, co na śniadanie do pracy zamiast kanapek, najczęściej udzielają jednej odpowiedzi – korzenna owsianka! Płatki owsiane są składnikiem, po który najczęściej sięgamy w ramach śniadania – są pożywne, sycące, szybkie i łatwe w przygotowaniu, a także bardzo smaczne, o ile potrafimy umiejętnie je przyrządzić. Zadanie to ułatwiają specjalne mieszanki przypraw, opracowane specjalnie z myślą o domowej owsiance.

Z ich dodatkiem przygotujemy zarówno klasyczne płatki owsiane, jak i nocną owsiankę na bazie mleka roślinnego z bakaliami i owocami, a także kaszę mannę z miodem, orzechami i owocami kandyzowanymi. Jedną z takich przypraw oferuje marka Prymat. W jej składzie znajduje się aromatyczny cynamon, goździki, kardamon i imbir, dzięki którym tradycyjna owsianka nabiera zupełnie nowego smaku. Przyprawa do owsianki Prymat może zostać wykorzystana także do innych płatków śniadaniowych – np. orkiszowych i jęczmiennych, a także do domowych wypieków, muesli, granoli oraz kawy.

Co na śniadanie do pracy zamiast kanapek? Jajecznica zawsze się sprawdzi!

Kolejną propozycją na śniadanie do pracy są dania na bazie jajek – jajecznica z patelni, omlet z szynką i warzywami, a także bezglutenowa jajecznica z łososiem, szpinakiem i pomidorem. Jajka są pożywnymi, bogatymi w białko, zdrowe tłuszcze, witaminy oraz minerały produktami, po które szczególnie chętnie sięgamy w pierwszej połowie dnia. Ze względu na prosty sposób przygotowania większości bazujących na nich dań oraz ich sycący, zaspokajający pierwszy głód charakter, warto wykorzystać je jako sprawdzony pomysł na śniadanie do pracy.

Aby nadać daniom jajecznym bardziej wyrazistego smaku, możemy pokusić się o dodatek przyprawy do jajek Prymat. W jej składzie znajdują się takie aromatyczne, nadające jajkom pożądanego smaku składniki, jak m. in. czarny pieprz, sól morska, suszone warzywa i zioła (np. cebula, czosnek, natka pietruszki i papryka). Dzięki dedykowanej przyprawie przygotowanie dań na bazie jajek staje się jeszcze szybsze i łatwiejsze, a tak prosta i oczywista potrawa, jaką jest zwykła jajecznica, zyska zupełnie nowego smaku.

Pomysł na śniadanie do pracy – a może klasyczny twarożek?

Na śniadanie do pracy świetnie sprawdzi się jeszcze inny, podstawowy składnik – jest nim klasyczny twaróg, który możemy umieścić w zamykanym pojemniku i zjeść w przerwie od pracy. Twaróg można przyrządzić na setki sposobów, dodając do niego ulubione składniki – np. jogurt, warzywa, owoce, konfitury, świeże zioła oraz aromatyczne przyprawy, które nadadzą mu głębi smaku i niepowtarzalnego aromatu. Na śniadanie do pracy warto wypróbować przepis na klasyczny twarożek, a także bułeczki maślane z twarogiem i warzywami i set past śniadaniowych, które świetnie sprawdzą się w przypadku osób, które nie chcą na razie rezygnować z kanapek.

Sekretem znakomitego smaku wszystkich dań śniadaniowych na bazie twarogu jest jeden składnik – przyprawa do twarogu marki Prymat, która dzięki zawartości suszonych pomidorów, lubczyku, natki pietruszki i szczypiorku, nadaje im niepowtarzalnego smaku i aromatu, wydobywając z białego twarogu wszystko, co w nim najlepsze. Warto mieć ją zawsze pod ręką tym bardziej, że świetnie sprawdzi się także jako dodatek do sałatek i zup warzywnych, które również możemy zabierać ze sobą do pracy i jeść w ramach pożywnego i smacznego śniadania.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak