Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przystawki i przekąski na Boże Narodzenie – 10 smacznych propozycji

Przystawki i przekąski na Boże Narodzenie – 10 smacznych propozycji

Przystawki i przekąski na Boże Narodzenie, to nie tylko śledzik czy sałatka jarzynowa. Sprawdź nasze 10 propozycji potraw, które możesz zaserwować podczas świątecznego spotkania. To także idealne dania na mniejszy głód, kiedy domownicy chcieliby coś przekąsić, bez zasiadania do obiadu. 

 

 Jeśli w pierwszy czy drugi dzień świąt przyjmujesz gości, z pewnością zależy Ci, aby menu tworzyło spójną całość. Jako przystawki na święta Bożego Narodzenia świetnie sprawdzają się paszteciki z kapustą i grzybami. Nawiązują do tradycyjnych potraw, ich przygotowanie zajmuje zaledwie 30 minut, a sam przepis jest bardzo prosty. 

2. Ryby w galarecie 

Ryby w galarecie królują wśród zimnych przekąsek na Boże Narodzenie. Wybór jest spory, ale chyba najpopularniejszą propozycją są łosoś lub karp w galarecie. 

 Receptury na oba dania znajdziesz na stronie Doradca smaku: 

Kiedy przygotowujemy ryby w galarecie jako przystawki na Boże Narodzenie, warto pamiętać, aby wywar był esencjonalny i dobrze przyprawiony. Od tego w ogromnej mierze zależy finalny smak dania. 

Śledź jako przystawka kojarzy się głównie z koreczkami czy rolmopsami. Na Boże Narodzenie warto zadbać o oryginalne połączenia smaków i zaskoczyć swoich gości fantazją w kuchni. Świąteczne śledzie na słodko przygotujesz już w 30 minut z kilku łatwo dostępnych składników. Potrzebne są śledzie w oleju, koncentrat pomidorowy, garść rodzynek, cukier trzcinowy, natka pietruszki, ocen winny oraz sól i pieprz do smaku. Sekretem tego dania jest Przyprawa do piernika, ciast i deserów Prymat. Nada śledziom korzenną, świąteczną nutę smakową. 

Korzenne śledzie z cynamonem to kolejna propozycja z cyklu szybkich przekąsek na Boże Narodzenie, do której przygotowania potrzebny jest zaledwie kwadrans. Trzeba jednak pamiętać, o odstawieniu śledzi na 24 godziny do lodówki, aby smaki się przegryzły. Tutaj filety śledziowe łączymy m.in. z cynamonem, owocem jałowca i imbirem. 

Pieczone pierogi wigilijne z dobrze doprawionym, bezmięsnym farszem możemy podawać solo lub w towarzystwie czerwonego barszczu. Nadzienie z kapusty i grzybów zamknięte w cieście to zawsze dobry pomysł. W tej wersji pierogów nie gotujemy, ale pieczemy niczym hiszpańskie empanadas. Taki mariaż kuchni z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom łączenia tradycji z nowoczesnością. 

Jabłka pieczone z masą orzechową zastąpią ciasto na świąteczny deser. Przygotujesz je w pół godziny, a przepis jest dziecinnie prosty. Wystarczy wydrążyć środek z umytych i osuszonych jabłek. Owoce faszerujemy masą orzechową i wkładamy do piekarnika na 20 minut, aż staną się miękkie. Gotowe. Taką przekąskę warto podawać jeszcze ciepłą. 

Ryba po grecku jest daniem smacznym zarówno na ciepło, jak i na zimno. W związku z tym stanowi świetną przystawkę na Boże Narodzenie lub przekąskę, po którą można sięgnąć w dowolnym momencie dnia. To usmażone w panierce kawałki np. halibuta, przekładane pomidorowym sosem z tartymi warzywami – marchewką, pietruszką, selerem i cebulą. Ryba po grecku musi być odpowiednio doprawiona, m.in. słodką papryką i chili pieprzem cayenne.  

Prosta w przygotowaniu pieczeń z indyka również może zagościć na świątecznym stole w charakterze przekąski. Aby ją przygotować, potrzebne będą pierś z indyka, słonina, rosół z kury, białe wino, przecier pomidorowy, oliwa, cukier i masło. W tym przepisie ważną rolę gra również kompozycja przypraw: pieprz i sól, suszona natka pietruszki, tymianek. Pieczone mięso będzie soczyste i pełne smaku.  

Kolejna propozycja na świąteczną przystawkę to pasztet z wątróbek drobiowych, z dodatkiem suszonych grzybów, imbiru i gałki muszkatołowej. Idealnie nadaje się do podania z kromką chleba i chrzanem. 

Gofry nie kojarzą się z Bożym Narodzeniem, ale z nadmorskim kurortem w lecie. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby wzbogacić je o zimowe akcenty i podać jako przekąskę w pierwszy lub drugi dzień świąt. Gofrowa wariacja na temat Gwiazdki to prosty, ale niebanalny przepis. Do ciasta dodajemy masło orzechowe oraz oliwę orzechową. Dzięki temu gofry będą miały orzechowy, słodki smak. Świetnie przełamuje go lekko kwaśna sałatka ze świeżych owoców, a nuta cynamonu dodaje świątecznego akcentu tej przekąsce. 

Po więcej kulinarnych inspiracji i przepisów na świąteczne dania zajrzyj na stronę Doradca smaku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak