Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z batatów z grzankami meksykańskimi, DS XXI odc. 3
Zupa to jeden z elementów dwudaniowego dania, która w polskiej tradycji kulinarnej odgrywa ogromną rolę! Co powiecie zatem na zupę krem z batatów z meksykańskim akcentem? Zupa krem to treściwe danie, które niekiedy może posłużyć jako dwudaniowy obiad. Jest treściwa i pyszna, a to dzięki dodatkowi różnorodnych warzyw i dodatku grzanek z pieczywa wzbogaconych śmietankowym serkiem. Zupę krem z batatów możecie przygotować również na sposób wegetariański, wzbogacając zupę bulionem warzywnym, a nie drobiowym. Pamiętajcie jednak by zabielić ją lekko i dodać kremowości śmietaną. Jej dodatek zrównoważy aromat i smak bardzo wyrazistych przypraw. Wypróbujcie!
Kroki pryzygotowania:
Kroimy cebulę, czosnek i pora. Rozgrzewamy oliwę w średnim garnku i smażymy w nim warzywa. Po chwili smażenia dodajemy masło, Kmin rzymski Prymat i smażymy 4/5 minut. Obrane i pokrojone bataty dodajemy do garnka. Warzywa doprawiamy Kurkumą Prymat, Papryką słodką Prymat i zalewamy je bulionem. Zupę gotujemy aż słodkie ziemniaki będą miękkie.
W międzyczasie przygotowujemy grzanki. Kroimy bagietkę, podsmażamy ją na patelni grillowej i gotowe grzanki odkładamy na bok.
do przestygniętej zupy lub przed dodaniem hartujemy*) i blendujemy na gładką masę. Przygotowane grzanki smarujemy serkiem śmietankowym meksykańskim. Zupę podajemy w głębokim talerzu z kleksem śmietany i grzankami.
*hartowanie: do śmietany dodajemy kilka łyżek ciepłej potrawy, energicznie mieszamy i dodajemy do potrawy