Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Zupa z batatów z grzankami meksykańskimi, DS XXI odc. 3

0.0
(0)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Zupa z batatów z grzankami meksykańskimi to bardzo ciekawe urozmaicenie codziennie przygotowywanych obiadów. Koniecznie sprawdźcie przepis na nią od Doradcy Smaku. 

Składniki:

oliwa
2 łyżki
masło
2 łyżki
cebula
1 sztuka
por (biała część)
2 sztuki
czosnek
5 ząbków
batat
1 kg
Kmin rzymski mielony Prymat
1 łyżka
Sklep Prymat
Kurkuma mielona Prymat
1 łyżka
Papryka słodka mielona Prymat
1 łyżka
Sklep Prymat
bulion drobiowy
1,25 litra
śmietana 18%
5 łyżek
bagietka
1 sztuka
serek śmietankowy meksykański
1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z batatów z grzankami meksykańskimi, DS XXI odc. 3

Zupa to jeden z elementów dwudaniowego dania, która w polskiej tradycji kulinarnej odgrywa ogromną rolę! Co powiecie zatem na zupę krem z batatów z meksykańskim akcentem? Zupa krem to treściwe danie, które niekiedy może posłużyć jako dwudaniowy obiad. Jest treściwa i pyszna, a to dzięki dodatkowi różnorodnych warzyw i dodatku grzanek z pieczywa wzbogaconych śmietankowym serkiem. Zupę krem z batatów możecie przygotować również na sposób wegetariański, wzbogacając zupę bulionem warzywnym, a nie drobiowym. Pamiętajcie jednak by zabielić ją lekko i dodać kremowości śmietaną. Jej dodatek zrównoważy aromat i smak bardzo wyrazistych przypraw. Wypróbujcie!

Kroki pryzygotowania:

1

Kroimy cebulę, czosnek i pora. Rozgrzewamy oliwę w średnim garnku i smażymy w nim warzywa. Po chwili smażenia dodajemy masło, Kmin rzymski Prymat i smażymy 4/5 minut. Obrane i pokrojone bataty dodajemy do garnka. Warzywa doprawiamy Kurkumą Prymat, Papryką słodką Prymat i zalewamy je bulionem. Zupę gotujemy aż słodkie ziemniaki będą miękkie.

2

W międzyczasie przygotowujemy grzanki. Kroimy bagietkę, podsmażamy ją na patelni grillowej i gotowe grzanki odkładamy na bok. 

3

do przestygniętej zupy lub przed dodaniem hartujemy*) i blendujemy na gładką masę. Przygotowane grzanki smarujemy serkiem śmietankowym meksykańskim. Zupę podajemy w głębokim talerzu z kleksem śmietany i grzankami.

*hartowanie: do śmietany dodajemy kilka łyżek ciepłej potrawy, energicznie mieszamy i dodajemy do potrawy

Przepis na zupę krem z batatów z meksykańskim akcentem to tylko jeden z wielu przepisów przygotowanych przez Doradcę Smaku. Sprawdźcie też inne!

Przepisy z XXI sezonu Doradcy Smaku

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka 5 dni temu
Pychota!!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak