Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Z kodem DS10 rabat na zakupy na sklep.prymat.pl SPRAWDŹ

Lava cake z wiśniami, DS XXI odc. 2

4.2
(5)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Lava Cake to wyjątkowy deser zwany również jako fondant czekoladowy. Ten wyjątkowy deser pochodzi z Francji, ale swoim wyjątkowym smakiem podbija podniebienia ludzi na całym świecie! Zobaczcie jak przygotować i powtórzcie to w domu.

Składniki:

masło miękkie
50 do posmarowania g
kakao
do posypania
gorzka czekolada
200 g
masło miękkie
150 g
cukier puder
150 g
jajka duże
3 sztuki
żółtka duże
3 sztuki
mąka
50 g
wiśnie bez pestek
250 g
Cynamon mielony Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
Cukier z wanilią do ciast i deserów Prymat
1 opakowanie
Sklep Prymat
Sól różowa himalajska w tubie
szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Lava cake z wiśniami, DS XXI odc. 2

Lava Cake to deser, który zachwyca przede wszystkim wyjątkowym smakiem, konsystencją i wyglądem. Wydaje nam się, że to bardzo trudny w przygotowaniu deser, ale nic bardziej mylnego. W jego przygotowaniu należy przestrzegać poszczególnych kroków przygotowywania, a deser zachwyci! Lava Cake to deser mocno czekoladowy, dlatego wszyscy jej fani będą zachwyceni smakiem. Dla przełamania słodyczy, koniecznie przygotujcie dodatek na bazie smażonych wiśni. Uzyskacie dzięki temu wyjątkowe połączenie smakowe, a na talerzu pojawi się delicja! 

Kroki przygotowania:

1

Do szklanej miski wrzucamy kawałki gorzkiej czekolady, kostki masła i Sól himalajską drobnoziarnistą Prymat. Rozpuszczamy składniki powoli, w kąpieli wodnej, w ledwo gotującej się wodzie.

2

Do osobnej miski wbijamy jajka i żółtka (miskę z białkami zakrywamy folią i odstawiamy do lodówki, aby się nie zmarnowały). Jajka mieszamy, dodajemy cukier puder i ubijamy rózgą. Gdy czekolada się już rozpuści, dolewamy ją do masy jajecznej, łączymy składniki. Dosypujemy mąkę i ponownie mieszamy, aby wszystko się dokładnie połączyło.

3

Foremki smarujemy wewnątrz masłem i oprószamy kakao, aby po upieczeniu ciasto łatwiej odchodziło. Masę wlewamy na ¾ wysokości foremek i odstawiamy do lodówki na 15 minut.

4

Do garnka wrzucamy wiśnie, dodajemy Cukier z Wanilią Prymat i Cynamon mielony Prymat i gotujemy 6-8 minut.

5

Foremki ułożone na blaszce wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na 9-11 minut. Gotowe lava cake wyjmujemy z foremek i podajemy z gorącymi wiśniami i miętą do dekoracji.

Spodobał Wam się przepis na Lava Cake? Nic dziwnego, bo jest pyszny, a fani czekolady go pokochają! Więcej przepisów z programu Doradca Smaku znajdziecie w serwisie PRZEPISY Z PROGRAMU

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Janek 2 tygodnie temu
Pycha, podobne jak w https://spizarniaszczecinska.pl/
Monika 03.09.2024 22:07
Bardzo ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak