Przepis i sposób przygotowania na: Lava cake z wiśniami, DS XXI odc. 2
Lava Cake to deser, który zachwyca przede wszystkim wyjątkowym smakiem, konsystencją i wyglądem. Wydaje nam się, że to bardzo trudny w przygotowaniu deser, ale nic bardziej mylnego. W jego przygotowaniu należy przestrzegać poszczególnych kroków przygotowywania, a deser zachwyci! Lava Cake to deser mocno czekoladowy, dlatego wszyscy jej fani będą zachwyceni smakiem. Dla przełamania słodyczy, koniecznie przygotujcie dodatek na bazie smażonych wiśni. Uzyskacie dzięki temu wyjątkowe połączenie smakowe, a na talerzu pojawi się delicja!
Kroki przygotowania:
Do szklanej miski wrzucamy kawałki gorzkiej czekolady, kostki masła i Sól himalajską drobnoziarnistą Prymat. Rozpuszczamy składniki powoli, w kąpieli wodnej, w ledwo gotującej się wodzie.
Do osobnej miski wbijamy jajka i żółtka (miskę z białkami zakrywamy folią i odstawiamy do lodówki, aby się nie zmarnowały). Jajka mieszamy, dodajemy cukier puder i ubijamy rózgą. Gdy czekolada się już rozpuści, dolewamy ją do masy jajecznej, łączymy składniki. Dosypujemy mąkę i ponownie mieszamy, aby wszystko się dokładnie połączyło.
Foremki smarujemy wewnątrz masłem i oprószamy kakao, aby po upieczeniu ciasto łatwiej odchodziło. Masę wlewamy na ¾ wysokości foremek i odstawiamy do lodówki na 15 minut.
Do garnka wrzucamy wiśnie, dodajemy Cukier z Wanilią Prymat i Cynamon mielony Prymat i gotujemy 6-8 minut.
Foremki ułożone na blaszce wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na 9-11 minut. Gotowe lava cake wyjmujemy z foremek i podajemy z gorącymi wiśniami i miętą do dekoracji.