Korzenne śledzie z cynamonem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Prawdziwie świąteczne śledzie z jałowcem, rodzynkami, imbirem i innymi przyprawami. Śledzie pachnące świętami :)
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Śledzie:

  • filety śledziowe

    400 g
  • olej lniany

    1 szklanka
  • rodzynki

    80 g
  • mielony cynamon Prymat

    0.5 łyżeczka
  • laska cynamonu

    2 sztuka
  • owoc jałowca

    4 sztuki
  • ziele angielskie

    7 sztuk
  • imbir mielony

    0.5 łyżeczki
  • Gorczyca biała cała Prymat

    2 łyżeczki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    0.5 łyżeczki
  • sos sojowy

    3 łyżeczki
  • miód

    1 łyżka
  • cebula czerwona

    2 sztuki
  • anyż gwiazdki

    3 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Śledzie odsączyć z zalewy, wypłukać, jeśli są bardzo słone zalać zimną wodą na 1 godzinę.

Po tym czasie śledzie pokroić na 2-3 cm kawałki .
Cebulę pokroić w drobną kostkę, umieścić w misce, dodać wszystkie przyprawy, wymieszać.

Wszystko przełożyć do sporego słoika, zalać olejem, zakręcić.

Wstawić do lodówki na co najmniej 24 godziny.
Pycha :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Basiliana 29.01.2019 12:16
Bardzo aromatyczne dodatki. Już sam sos sojowy z miodem mnie przekonuje;) Taka marynata na pewno świetnie komponuje się ze śledziami.
bietka 28.01.2019 20:03
Bardzo smaczne śledziki : )
Babeczka35 28.01.2019 14:29
Uwielbiam wszystkie śledzie :)
Bożena Matuszczyk 28.01.2019 10:16
Jak dla mnie pychotka.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat