Świąteczne jabłka pieczone z masą orzechową

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Wiadomo, że ciasta muszą być na świątecznym stole, chyba w każdym domu tak jest, ale ja dodatkowo proponuję na świąteczny podwieczorek takie jabłuszka. Najlepiej smakują takie bardzo gorące zaraz po upieczeniu. Można nimi zaskoczyć gości. Zapewniam, że będą zachwyceni. Przygotujcie, koniecznie.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • jabłka

    4 sztuki
  • pasta orzechowa

    8 łyżek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wykonanie pysznych jabłek:

Krok 1 - Świąteczne jabłka pieczone z masą orzechową foto
Jabłka myjemy, osuszamy i wydrążamy środek.
Krok 2 - Świąteczne jabłka pieczone z masą orzechową foto

Masą orzechową napełniamy jabłka. Użyłam masy orzechowej w puszce (nie masy typu kajmak) masa była z kawałkami orzechów i użyłam 8 łyżek kopiastych, po dwie na jedno jabłko.

Krok 3 - Świąteczne jabłka pieczone z masą orzechową foto
Układamy je w formie do pieczenia i pieczemy około 20 minut do miękkości jabłek.
Krok 4 - Świąteczne jabłka pieczone z masą orzechową foto
Gorące jabłka podajemy. Smacznego życzę.
Babeczka35
Użyłam gotowej masy orzechowej z puszki z kawałkami orzechów ( nie masy typu kajmak ) Masy orzechowej 8 kopiastych łyżek, po 2 na jedno jabłko. Temperatura około 180 stopni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat