Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Co na Święta: Ryba po grecku wg Piotra Ogińskiego

5.0
(48)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Ryba po grecku to jeden z przepisów, które pojawia się na świątecznym stole. Koniecznie wypróbujcie przepis od Piotra Ogińskiego!

Składniki:

Na sos:

olej
cebula 1 sztuka
czosnek 3 ząbki
ziele angielskie 5 sztuk
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki
pietruszka 1 sztuka
seler 1/4 sztuki
marchew 2 sztuki
seler naciowy 50 gramów
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Papryka słodka mielona Prymat 2 łyżeczki
pomidory 2 sztuki
woda 200 mililitrów
cukier 2 łyżeczki
koncentrat pomidorowy 3 łyżeczki
masło 50 gramów
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1/2 łyżeczki
natka pietruszki do posypania

Na rybę:

halibut 600 gramów
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
majeranek 2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka
mąka do panierowania
jajko 1 sztuka
Bułka tarta klasyczna Prymat do panierowania
olej do smażenia
sok z cytryny z 1/3 owocu

Przepis i sposób przygotowania na: Co na Święta: Ryba po grecku wg Piotra Ogińskiego

Cebule wraz z czosnkiem przesmażamy na oleju, przez 2-3 minuty.

Po tym czasie dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, pietruszkę, pora, marchew, korzeń oraz nać selera, całość solimy i podsmażamy przez ok 10 minut. Kiedy warzywa się podsmażą, wyciągamy mniej więcej 1/4 warzyw na później.

Do reszty warzyw dodajemy papryki słodkiej, którą lekko prażymy, po czym dodajemy pomidory, cukier oraz wodę i dusimy pod przykryciem przez 30 minut.

W międzyczasie halibuta doprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem i panierujemy w mące, jajku oraz bułce tartej.

Rybę smażymy na oleju o głębokości ok. 2 cm, przez ok 3-4 minuty z każdej strony.

Kiedy warzywa zmiękną, do sosu dodajemy koncentrat pomidorowy oraz wbijamy masło.

Gotowy sos doprawiamy pieprzem, solą oraz chili.

Rybę skrapiamy sokiem z cytryny, na talerz wykładamy sos na którym kładziemy rybę, po czym znowu przykrywamy ją sosem, do odstawionych warzyw dodajemy pietruszkę i wykładamy na rybę.

Rybę po grecku możemy również podawać na zimno, w naczyniu układamy rybę, przykrywamy ją sosem, a na górę wykładamy sałatkę z warzyw.

tak przygotowaną rybę studzimy, po czym wkładamy do lodówki na minimum 2-3 dni.

Smacznego!

Jeśli lubicie ryby i przygotowujecie je na świąteczny stół, to koniecznie wypróbujcie przepis na śledzia w śmietanie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak