Co na Święta: Ryba po grecku wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Ryba po grecku to jeden z przepisów, które pojawia się na świątecznym stole. Koniecznie wypróbujcie przepis od Piotra Ogińskiego!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na sos:

  • olej

  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    3 ząbki
  • ziele angielskie

    5 sztuk
  • Liść laurowy suszony Prymat

    3 sztuki
  • pietruszka

    1 sztuka
  • seler

    1/4 sztuki
  • marchew

    2 sztuki
  • seler naciowy

    50 gramów
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • Papryka słodka mielona Prymat

    2 łyżeczki
  • pomidory

    2 sztuki
  • woda

    200 mililitrów
  • cukier

    2 łyżeczki
  • koncentrat pomidorowy

    3 łyżeczki
  • masło

    50 gramów
  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

    1/2 łyżeczki
  • natka pietruszki

    do posypania

Na rybę:

  • halibut

    600 gramów
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • majeranek

    2 łyżeczki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • mąka

    do panierowania
  • jajko

    1 sztuka
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    do panierowania
  • olej

    do smażenia
  • sok z cytryny

    z 1/3 owocu
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebule wraz z czosnkiem przesmażamy na oleju, przez 2-3 minuty.

Po tym czasie dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, pietruszkę, pora, marchew, korzeń oraz nać selera, całość solimy i podsmażamy przez ok 10 minut. Kiedy warzywa się podsmażą, wyciągamy mniej więcej 1/4 warzyw na później.

Do reszty warzyw dodajemy papryki słodkiej, którą lekko prażymy, po czym dodajemy pomidory, cukier oraz wodę i dusimy pod przykryciem przez 30 minut.

W międzyczasie halibuta doprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem i panierujemy w mące, jajku oraz bułce tartej.

Rybę smażymy na oleju o głębokości ok. 2 cm, przez ok 3-4 minuty z każdej strony.

Kiedy warzywa zmiękną, do sosu dodajemy koncentrat pomidorowy oraz wbijamy masło.

Gotowy sos doprawiamy pieprzem, solą oraz chili.

Rybę skrapiamy sokiem z cytryny, na talerz wykładamy sos na którym kładziemy rybę, po czym znowu przykrywamy ją sosem, do odstawionych warzyw dodajemy pietruszkę i wykładamy na rybę.

Rybę po grecku możemy również podawać na zimno, w naczyniu układamy rybę, przykrywamy ją sosem, a na górę wykładamy sałatkę z warzyw.

tak przygotowaną rybę studzimy, po czym wkładamy do lodówki na minimum 2-3 dni.

Smacznego!

Jeśli lubicie ryby i przygotowujecie je na świąteczny stół, to koniecznie wypróbujcie przepis na śledzia w śmietanie.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat