Przepis i sposób przygotowania na: Co na Święta: Ryba po grecku wg Piotra Ogińskiego
Cebule wraz z czosnkiem przesmażamy na oleju, przez 2-3 minuty.
Po tym czasie dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, pietruszkę, pora, marchew, korzeń oraz nać selera, całość solimy i podsmażamy przez ok 10 minut. Kiedy warzywa się podsmażą, wyciągamy mniej więcej 1/4 warzyw na później.
Do reszty warzyw dodajemy papryki słodkiej, którą lekko prażymy, po czym dodajemy pomidory, cukier oraz wodę i dusimy pod przykryciem przez 30 minut.
W międzyczasie halibuta doprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem i panierujemy w mące, jajku oraz bułce tartej.
Rybę smażymy na oleju o głębokości ok. 2 cm, przez ok 3-4 minuty z każdej strony.
Kiedy warzywa zmiękną, do sosu dodajemy koncentrat pomidorowy oraz wbijamy masło.
Gotowy sos doprawiamy pieprzem, solą oraz chili.
Rybę skrapiamy sokiem z cytryny, na talerz wykładamy sos na którym kładziemy rybę, po czym znowu przykrywamy ją sosem, do odstawionych warzyw dodajemy pietruszkę i wykładamy na rybę.
Rybę po grecku możemy również podawać na zimno, w naczyniu układamy rybę, przykrywamy ją sosem, a na górę wykładamy sałatkę z warzyw.
tak przygotowaną rybę studzimy, po czym wkładamy do lodówki na minimum 2-3 dni.
Smacznego!
Jeśli lubicie ryby i przygotowujecie je na świąteczny stół, to koniecznie wypróbujcie przepis na śledzia w śmietanie.