Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Świąteczne paszteciki z kapustą i grzybami

5.0
(53)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Świąteczne paszteciki z kapustą i grzybami, po brzegi wypełnione pysznym farszem! Nadają się nie tylko na święta, chociaż najlepiej smakują z tradycyjnym czerwonym barszczem!

Składniki:

drożdże 50 g
cukier 1 łyżeczka
śmietana słodka 60 ml
masło 70 g
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
mąka pszenna 300 g
woda 50 ml
olej
ząbki czosnku 1
cebula 1
pieczarki 15
kapusta kiszona 300 g (ugotowana)
grzyby suszone 10 ugotowanych podgrzybków
natka pietruszki
jajko
rozmaryn
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Świąteczne paszteciki z kapustą i grzybami

W misce dokładnie wymieszać drożdże z cukrem oraz słodką śmietaną.

Dodać masło, sól, mąkę i wodę. Ciasto należy zagnieść i odstawić w ciepłe miejsce.

Farsz: Na patelni rozgrzać olej, a następnie dodać czosnek pokrojoną cebulę, pieczarki.

Całość doprawić solą i pieprzem.

Na patelnię dodać kapustę, pokrojone grzyby, rozmaryn oraz natkę pietruszki.

Na blacie rozsypać mąkę, ciasto rozwałkować.

Na ciasto wyłożyć farsz, a następnie zwinąć w rulon i pokroić na mniejsze kawałki.

Przygotowane paszteciki przełożyć na blachę i posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka17
Jagódka17 16.12.2017 17:07
bardzo lubie z barszczykiem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak