Świąteczne paszteciki z kapustą i grzybami

Świąteczne paszteciki z kapustą i grzybami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Świąteczne paszteciki z kapustą i grzybami, po brzegi wypełnione pysznym farszem! Nadają się nie tylko na święta, chociaż najlepiej smakują z tradycyjnym czerwonym barszczem!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • drożdże

    50 g
  • cukier

    1 łyżeczka
  • śmietana słodka

    60 ml
  • masło

    70 g
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • mąka pszenna

    300 g
  • woda

    50 ml
  • olej

  • ząbki czosnku

    1
  • cebula

    1
  • pieczarki

    15
  • kapusta kiszona

    300 g (ugotowana)
  • grzyby suszone

    10 ugotowanych podgrzybków
  • natka pietruszki

  • jajko

  • rozmaryn

  • pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W misce dokładnie wymieszać drożdże z cukrem oraz słodką śmietaną.

Dodać masło, sól, mąkę i wodę. Ciasto należy zagnieść i odstawić w ciepłe miejsce.

Farsz: Na patelni rozgrzać olej, a następnie dodać czosnek pokrojoną cebulę, pieczarki.

Całość doprawić solą i pieprzem.

Na patelnię dodać kapustę, pokrojone grzyby, rozmaryn oraz natkę pietruszki.

Na blacie rozsypać mąkę, ciasto rozwałkować.

Na ciasto wyłożyć farsz, a następnie zwinąć w rulon i pokroić na mniejsze kawałki.

Przygotowane paszteciki przełożyć na blachę i posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Jagódka17 16.12.2017 17:07
bardzo lubie z barszczykiem

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat