Przepis i sposób przygotowania na: Cannelloni z mięsem w sosie pomidorowym, DS XXI odc. 1
Cannelloni z mięsem mielonym i pomidorowym sosem to przepis na przepyszny obiad dla całej rodziny! Jeśli uwielbiacie włoskie ragout lub spaghetti bolognese - cannelloni pokochacie, szczególnie że smak tych dań jest podobny, a jedynie forma podania różni się od siebie. W tym przepisie na cannelloni dodatkiem, który może Was zaciekawić jest z pewnością seler naciowy oraz marchew, które z kolei są obowiązkowym składnikiem w ragout bolognese. Cannelloni to proste w przygotowaniu i bardzo sycące danie. Idealnie sprawdzi się na codzienny, jak i uroczysty obiad czy kolację gdy chcesz przygotować coś wyjątkowego i niebanalnego. Podczas przygotowywania cannelloni z mięsem mielonym i sosem pomidorowym zainspiruj się sposobem nadziewania makaronowych rurek od Michela Morana (zobacz odcinek).
Kroki przygotowania:
Boczek (lub włoska pancetta) kroimy w drobną kostkę i smażymy go w garnku z oliwą, aż się zrumieni. Cebulę, czosnek, marchewkę i selera drobno kroimy w kostkę, dorzucamy do garnka i smażymy 3/4 minuty. Dodajemy Zioła kuchni włoskiej Prymat, mięso, Sól himalajską drobnoziarnistą Prymat, Pieprz czarny mielony Prymat i gotujemy, co jakiś czas mieszając, aż mięso będzie brązowe. Po tym czasie zwiększamy moc palnika, dolewamy wino i gotujemy 3 minuty. Dodajemy krojone pomidory. Sos mieszamy i na małej mocy gotujemy przez około 2 godziny, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec gotowania dodajemy mleko bez laktozy, aby złagodzić kwasowość pomidorów.
Bierzemy formę żaroodporną. Rurki cannelloni napełniamy sosem, następnie układamy kolejno na dnie formy. Na koniec makaron polewamy dokładnie sosem, tak aby był całkowicie przykryty, dzięki czemu nie wyschnie w czasie pieczenia. Na wierz wykładamy ser gouda, pieczemy 15-25 minut w temperaturze 175-180 C. Gotowe danie posypujmy bazylią dla dekoracji.