Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Cannelloni z mięsem w sosie pomidorowym, DS XXI odc. 1

4.5
(2)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Cannelloni z mięsem mielonym w sosie pomidorowym to tradycyjne włoskie danie, które łączy w sobie makaronowe rurki wypełnione mięsnym farszem zanurzone w pomidorowym sosie. To danie idealnie sprawdzi się na rodzinny obiad czy wykwintną kolację.

Składniki:

cannelloni
200 g
pomidory krojone z puszki
400 g
ser żółty Gouda w plastrach
200 g
bazylia świeża
do dekoracji
Sklep Prymat
oliwa
3 łyżki
ząbek czosnku
1 sztuka
cebula
1 sztuka
seler naciowy
2 sztuki
marchewka
1 sztuka
boczek wędzony
150 g
wino białe wytrawne
1/2 szklanki
mięso mielone wołowe
500 g
mleko bez laktozy
1 szklanka
Zioła kuchni włoskiej suszone Prymat
2 łyżki
Sklep Prymat
Sól himalajska różowa drobnoziarnista jodowana Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
1/2 łyżeczki
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Cannelloni z mięsem w sosie pomidorowym, DS XXI odc. 1

Cannelloni z mięsem mielonym i pomidorowym sosem to przepis na przepyszny obiad dla całej rodziny! Jeśli uwielbiacie włoskie ragout lub spaghetti bolognese - cannelloni pokochacie, szczególnie że smak tych dań jest podobny, a jedynie forma podania różni się od siebie. W tym przepisie na cannelloni dodatkiem, który może Was zaciekawić jest z pewnością seler naciowy oraz marchew, które z kolei są obowiązkowym składnikiem w ragout bolognese. Cannelloni to proste w przygotowaniu i bardzo sycące danie. Idealnie sprawdzi się na codzienny, jak i uroczysty obiad czy kolację gdy chcesz przygotować coś wyjątkowego i niebanalnego. Podczas przygotowywania cannelloni z mięsem mielonym i sosem pomidorowym zainspiruj się sposobem nadziewania makaronowych rurek od Michela Morana (zobacz odcinek).

Kroki przygotowania:

1

Boczek (lub włoska pancetta) kroimy w drobną kostkę i smażymy go w garnku z oliwą, aż się zrumieni. Cebulę, czosnek, marchewkę i selera drobno kroimy w kostkę, dorzucamy do garnka i smażymy 3/4 minuty. Dodajemy Zioła kuchni włoskiej Prymat, mięso, Sól himalajską drobnoziarnistą Prymat, Pieprz czarny mielony Prymat i gotujemy, co jakiś czas mieszając, aż mięso będzie brązowe. Po tym czasie zwiększamy moc palnika, dolewamy wino i gotujemy 3 minuty. Dodajemy krojone pomidory. Sos mieszamy i na małej mocy gotujemy przez około 2 godziny, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec gotowania dodajemy mleko bez laktozy, aby złagodzić kwasowość pomidorów.

2

Bierzemy formę żaroodporną. Rurki cannelloni napełniamy sosem, następnie układamy kolejno na dnie formy. Na koniec makaron polewamy dokładnie sosem, tak aby był całkowicie przykryty, dzięki czemu nie wyschnie w czasie pieczenia. Na wierz wykładamy ser gouda, pieczemy 15-25 minut w temperaturze 175-180 C. Gotowe danie posypujmy bazylią dla dekoracji.

Cannelloni z mięsem mielonym i pomidorowym sosem to przepis, który okaże się ucztą dla podniebienia! Przygotuj je zgodnie z przepisem Doradcy Smaku, a zobaczysz, że będzie daniem, do którego wrócisz nie raz!

Więcej przepisów na wyjątkowe przepisy z programu Doradca Smaku znajdziesz w serwisie!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak