Gotuj w domu zero waste - sprawdzone przepisy

Gotuj w domu w stylu zero waste! Kto z nas nie zna sytuacji, kiedy po ugotowaniu niedzielnego rosołu został mu cały garnek warzyw i mięsa? Co z tym zrobić? Nie wyrzucaj! Z warzyw i mięsa można zrobić pyszny pasztet lub pierogi. Podobnie można zagospodarować nadmiar ugotowanych ziemniaków. Zrób z nich kotlety ziemniaczane, kopytka lub pyszną fritattę lub zapiekankę. Podobnie, jeśli został Ci ugotowany ryż lub makaron - przygotuj pyszne arancini lub zapiekankę z makaronem. Nie wyrzucaj jedzenia tylko zajrzyj na stronę Doradcy Smaku i znajdź przepis zero waste. Znajdziesz tu przepisy na dania w stylu no waste. Omlet, zapiekanka makaronowa, ciasto z czerstwego chleba. Zostały Ci białka jaj? Zrób z nich pyszne bezy! Nie wyrzucaj jedzenia - gotuj w domu w stylu zero waste!

#GOTUJWDOMU VIDEO PRZEPISY

PASTY

PO ROSOLE

Z ZIEMNIAKA

Kuchnia zero waste, czyli jak być eko i jednocześnie oszczędzać?

Większości z nas życie w stylu eko kojarzy się z większymi wydatkami. Produkty oznaczone jako ekologiczne są bowiem zwykle droższe od „zwykłych”, co może negatywnie odbijać się zwłaszcza na budżecie domowym mniej zamożnych osób. Bycie eko w kuchni nie oznacza jednak kupowania wyłącznie wyselekcjonowanych, kosztownych artykułów spożywczych, co skutecznie udowadnia kuchnia zero waste – koncepcja, która z roku na rok coraz bardziej zyskuje na znaczeniu. Jej hasłem przewodnim jest bowiem efektywne wykorzystywanie tego, co już mamy w kuchni, bez marnowania i wyrzucania produktów, na które wydaliśmy pieniądze.

Kuchnia zero waste ma na celu ograniczenie zjawiska marnowania żywności oraz danie „drugiego życia” produktom, które zalegają w naszej lodówce. Skutecznie udowadnia, że gotowanie z resztek może być zarówno świetnym sposobem na bycie bardziej eko, jak i ograniczenie zbędnych wydatków. Korzystając z jej uniwersalnych zasad nie musimy bowiem robić zakupów tak często, jak dotychczas, co pozwala zmniejszyć wydatki spożywcze, zaoszczędzić więcej gotówki i przeznaczyć ją na dowolny cel, zgodny z naszymi preferencjami. Kuchnia zero waste sprzyja także naturze – pozwala bowiem zmniejszyć ilość śmieci generowanych przez gospodarstwo domowe, mieć swój osobisty wkład w ochronę środowiska oraz wyrazić sprzeciw w powszechne zjawisko marnowania jedzenia w krajach wysoko rozwiniętych.

Z CHLEBA

Z WARZYW

ZAPIEKANKI

Z KALAFIORA

NA SŁODKO

Pyszne i ekologiczne dania z resztek

Specjalne z myślą o wszystkich osobach zainteresowanych koncepcją kuchni zero waste, które pragną wdrożyć ją w swoim codziennym życiu, Doradca Smaku przygotował szeroki wybór przepisów na dania z resztek. Wszystkie nasze propozycje bazują na produktach, których nadwyżki najczęściej są spotykane w polskich domach – gotowanych ziemniakach, chlebie, warzywach i mięsie z rosołu, surowych owocach i warzywach, białkach jajek i innych. Przepisy na dania z resztek są proste i szybkie w wykonaniu oraz pozwalają w smaczny i ekologiczny sposób wykorzystać to, co już mamy w kuchni – bez tracenia czasu na kolejne zakupy, wydawania pieniędzy oraz zapełniania lodówki na nowo.

W bazie przepisów kuchni zero waste Doradcy Smaku znajdziesz smakowite dania, które wykorzystasz na wiele różnych okoliczności. Sycąca i pożywna zapiekanka z ryżu i szpinaku świetnie sprawdzi się na wytrawne, weekendowe śniadanie, zupa kalafiorowa z koperkiem będzie zdrowym i smakowitym wstępem do właściwego obiadu, a ryż zapiekany z jagodami przepysznym deserowym przysmakiem, któremu nie oprze się nawet największy koneser słodkości. Dodatek aromatycznych rekomendowanych przez Doradcę Smaku przypraw marki Prymat, których nigdy nie ma za wiele w domowej kuchni, pozwoli natomiast nadać każdemu daniu większej głębi oraz wydobyć jego znakomity smak.

Kuchnia zero waste skutecznie udowadnia, że dania z resztek w niczym nie muszą ustępować potrawom przygotowywanym z bieżących składników. Wręcz przeciwnie – mogą być równie smaczne, a przy tym dawać także bezcenną satysfakcję, że w najlepszy możliwy sposób wykorzystaliśmy wszystko, na co wydaliśmy nasze pieniądze.

prymat