Przepis i sposób przygotowania na: Szybka tarta z warzywami
- krótki czas przygotowania
- pomysł na obiad bez mięsa
- doskonała również na drugi dzień
Słowo tarta zazwyczaj kojarzy nam się ze słodkimi wypiekami, tymczasem tarta na słono jest naprawdę pyszna i doskonale sprawdzi się jako bezmięsny obiad czy przekąska na przyjęcie. Ta tarta z warzywami jest wyjątkowo prosta w przygotowaniu i będzie gotowa w niecałą godzinę.
Kroki postępowania
W pierwszej kolejności przygotowujemy ciasto: masło siekamy nożem na drobno, dodając mąkę, jajko i łyżkę zimnej wody. Solimy, po czym ugniatamy ciasto. Kiedy jest gotowe, lepimy kulę. Wkładamy ją na pół godziny do lodówki.
W tym czasie smażymy na oliwie warzywa (doprawiając delikatnie solą i pieprzem).
Przygotowujemy sos: do szklanki mleka dodajemy jajka, mieszamy, po czym dodajemy dowolną ilość sera żółtego startego na tarce. Doprawiamy sos solą i pieprzem.
Wyjmujemy ciasto z lodówki. Rozwałkowujemy dość cienko. Układamy na specjalnej foremce lub w tortownicy, oblepiając również jej brzegi. Ciasto podpiekamy w piekarniku przez około 10 min. Następnie na ciasto układamy warzywa. Polewamy sosem serowo-mleczno-jajecznym.