Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Na pierogi:
-
mięso gotowane
500 gramów -
warzywa
1 pęczek -
natka pietruszki
1 pęczek
Na ciasto:
-
mąka
300 gramów -
wrzątek
250 mililitrów -
masło 82%
1 łyżka
Przepis i sposób przygotowania Pierogi z mięsem z rosołu
Mięso i warzywa z rosołu mielimy na dużych oczkach. Dodajemy posiekaną natkę. Całość wyrabiamy. Jeśli uznamy, że masa jest za sucha i kruszy się, to regulujcie ją wrzątkiem. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
We wrzątku roztapiamy masło, wlewamy do mąki i przy pomocy noża mieszamy. Kiedy lekko ostygnie, dłonią wyrabiamy ciasto na jednolitą masę.
Ciasto cienko rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wycinamy koła. Na środek każdego umieszczamy farsz, zlepiamy ciasto.
Na środek każdego kółka kładziemy farsz, pierogi zlepiamy, wrzucamy do osolonego wrzątku, gotujemy 3 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.
Podajemy z ulubioną omastą.
Użyliśmy mięso mieszane z kaczki i wołowiny. Warzywa to marchew 300 g, pietruszka, seler, ząbek czosnku, i dużo cebuli.![]()
Komentarze (1)
Nie masz konta? Zarejestruj się