Chrupiąca pita z cieciorką i warzywami

Chrupiąca pita z cieciorką i warzywami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Chrupiąca pita z ciecierzycą i warzywami to sycąca, ale lekka propozycja na przekąskę, lunch lub kolację. 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Farsz do pity:

  • ogórek

    1 sztuka
  • papryka czerwona

    sztuka
  • ciecierzyca

    1 puszka
  • olej rzepakowy

    2 łyżki
  • pomidorki koktajlowe

    16 sztuk
  • szczypiorek

    1 pęczek
  • pita

    4 sztuki
  • brokuły

    1/2 sztuki
  • fasolka szparagowa

    200 gramów

Do smaku:

  • przyprawa curry

    do smaku
  • sól morska Prymat

    do smaku

Sos:

  • jogurt naturalny

  • czosnek

    1 ząbek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Brokuła myjemy, dzielimy na małe różyczki. Fasolkę i  brokuły gotujemy w osolonej wodzie aż do miękkości.

Ogórka i paprykę myjemy. Pomidory sparzamy i obieramy ze skóry. Kroimy paprykę i ogórka w drobną kostkę.

Ciecierzycę z puszki odsączamy na sitku. Ciecierzycę wrzucamy do miski i mieszamy z curry oraz solą. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy ciecierzycę i smażymy na średnim ogniu około 10-12 minut, co jakiś czas mieszając, aż ciecierzyca będzie rumiana.

Składniki sosu wkładamy do miski – ząbek czosnku przeciskamy przez praskę, mieszamy. Szczypior drobno siekamy. Wszystkie składniki sałatki mieszamy i polewamy sosem. Chłodzimy przez minimum godzinę i podajemy zawinięte w chlebki pita.

 

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat