Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Farsz do pity:
-
ogórek
1 sztuka -
papryka czerwona
sztuka -
ciecierzyca
1 puszka -
olej rzepakowy
2 łyżki -
pomidorki koktajlowe
16 sztuk -
szczypiorek
1 pęczek -
pita
4 sztuki -
brokuły
1/2 sztuki -
fasolka szparagowa
200 gramów
Do smaku:
-
Przyprawa curry orientalna Prymat
do smaku -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
do smaku
Sos:
-
jogurt naturalny
-
czosnek
1 ząbek
Sposób przygotowania
Brokuła myjemy, dzielimy na małe różyczki. Fasolkę i brokuły gotujemy w osolonej wodzie aż do miękkości.
Ogórka i paprykę myjemy. Pomidory sparzamy i obieramy ze skóry. Kroimy paprykę i ogórka w drobną kostkę.
Ciecierzycę z puszki odsączamy na sitku. Ciecierzycę wrzucamy do miski i mieszamy z curry oraz solą. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy ciecierzycę i smażymy na średnim ogniu około 10-12 minut, co jakiś czas mieszając, aż ciecierzyca będzie rumiana.
Składniki sosu wkładamy do miski – ząbek czosnku przeciskamy przez praskę, mieszamy. Szczypior drobno siekamy. Wszystkie składniki sałatki mieszamy i polewamy sosem. Chłodzimy przez minimum godzinę i podajemy zawinięte w chlebki pita.
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się