Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chrupiąca pita z cieciorką i warzywami

5.0
(56)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Chrupiąca pita z ciecierzycą i warzywami to sycąca, ale lekka propozycja na przekąskę, lunch lub kolację. 

Składniki:

Farsz do pity:

ogórek 1 sztuka
papryka czerwona sztuka
ciecierzyca 1 puszka
olej rzepakowy 2 łyżki
pomidorki koktajlowe 16 sztuk
szczypiorek 1 pęczek
pita 4 sztuki
brokuły 1/2 sztuki
fasolka szparagowa 200 gramów

Do smaku:

Przyprawa curry orientalna Prymat do smaku
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku

Sos:

jogurt naturalny
czosnek 1 ząbek

Przepis i sposób przygotowania na: Chrupiąca pita z cieciorką i warzywami

Brokuła myjemy, dzielimy na małe różyczki. Fasolkę i  brokuły gotujemy w osolonej wodzie aż do miękkości.

Ogórka i paprykę myjemy. Pomidory sparzamy i obieramy ze skóry. Kroimy paprykę i ogórka w drobną kostkę.

Ciecierzycę z puszki odsączamy na sitku. Ciecierzycę wrzucamy do miski i mieszamy z curry oraz solą. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy ciecierzycę i smażymy na średnim ogniu około 10-12 minut, co jakiś czas mieszając, aż ciecierzyca będzie rumiana.

Składniki sosu wkładamy do miski – ząbek czosnku przeciskamy przez praskę, mieszamy. Szczypior drobno siekamy. Wszystkie składniki sałatki mieszamy i polewamy sosem. Chłodzimy przez minimum godzinę i podajemy zawinięte w chlebki pita.

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak