Doradca Smaku logoandPrymat logo
Sprawdzone przepisy na Boże Narodzenie. ZOBACZ

Paszteciki rosołowe

5.0
(24)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Dzisiaj zapraszam Was na kulinarny recykling, czyli jak wykorzystać warzywa i mięso pozostałe z rosołu. Te mięsno-warzywne babeczki są banalnie proste w przygotowaniu, ale za to niezwykle smaczne. Mogą stanowić dodatek do zupy jarzynowej lub do kanapek. Dobrze spiszą się także w roli przystawki.

Składniki:

WSAD ROSOŁOWY (700 g):

nogi z kurczaka
2 sztuki
marchewki
3 sztuki
pietruszka
2 sztuki
por
0.5 sztuki
cebula
1 sztuka
seler nieduży
1 sztuka

POZOSTAŁE SKŁADNIKI:

jajko
2 sztuki
olej
2 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat
3 łyżki

PRZYPRAWY:

Gałka muszkatołowa mielona Prymat
1 szczypta
Sklep Prymat
Czosnek niedźwiedzi suszony Prymat
1 łyżeczka
Papryka wędzona słodka mielona Prymat
1 szczypta
Sklep Prymat
sól
0.5 łyżeczki
Sklep Prymat
pieprz
1 szczypta
Sklep Prymat

WIERZCH:

pomidorki koktajlowe
3 sztuki
cukinia
4 plastry
siemię lniane
2 łyżeczki

Porada

Do mielenia możemy dodać także usmażoną wątróbkę. Wtedy paszteciki będą jeszcze smaczniejsze.

Przepis i sposób przygotowania na: Paszteciki rosołowe

Obrane mięso z 2 nóg z kurczaka oraz wszystkie warzywa miksujemy na gładką masę lub mielimy w maszynce do mięsa. Do masy dodajemy jajka, bułkę tartą, 2 łyżki oleju oraz wszystkie przyprawy* i dokładnie mieszamy.

Powstałą masę przekładamy do foremek na muffinki, a na wierzchu układamy plasterki pomidorków i cukinii. Całość posypujemy ziarnami siemienia lnianego oraz świeżo mielonym pieprzem.

Babeczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Pieczemy około 40-50 minut. Życzę smacznego! :)

* Proporcje według uznania - najlepiej spróbować :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 14.12.2018 10:24
Smakowite i kuszące takie takie paszteciki. Super pomysł.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak