Paszteciki rosołowe

Paszteciki rosołowe

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
5+

Dzisiaj zapraszam Was na kulinarny recykling, czyli jak wykorzystać warzywa i mięso pozostałe z rosołu. Te mięsno-warzywne babeczki są banalnie proste w przygotowaniu, ale za to niezwykle smaczne. Mogą stanowić dodatek do zupy jarzynowej lub do kanapek. Dobrze spiszą się także w roli przystawki.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

WSAD ROSOŁOWY (700 g):

  • nogi z kurczaka

    2 sztuki
  • marchewki

    3 sztuki
  • pietruszka

    2 sztuki
  • por

    0.5 sztuki
  • cebula

    1 sztuka
  • seler nieduży

    1 sztuka

POZOSTAŁE SKŁADNIKI:

  • jajka

    2 sztuki
  • olej

    2 łyżki
  • tarta bułka

    3 łyżki

PRZYPRAWY:

  • gałka muszkatołowa mielona

    1 szczypta
  • czosnek niedźwiedzi 

    1 łyżeczka
  • papryka wędzona

    1 szczypta
  • sól

    0.5 łyżeczki
  • pieprz

    1 szczypta

WIERZCH:

  • pomidorki koktajlowe

    3 sztuki
  • cukinia

    4 plastry
  • siemię lniane

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Obrane mięso z 2 nóg z kurczaka oraz wszystkie warzywa miksujemy na gładką masę lub mielimy w maszynce do mięsa. Do masy dodajemy jajka, bułkę tartą, 2 łyżki oleju oraz wszystkie przyprawy* i dokładnie mieszamy.

Powstałą masę przekładamy do foremek na muffinki, a na wierzchu układamy plasterki pomidorków i cukinii. Całość posypujemy ziarnami siemienia lnianego oraz świeżo mielonym pieprzem.

Babeczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Pieczemy około 40-50 minut. Życzę smacznego! :)

* Proporcje według uznania - najlepiej spróbować :)

Futka
Do mielenia możemy dodać także usmażoną wątróbkę. Wtedy paszteciki będą jeszcze smaczniejsze.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

14.12.2018 10:24
Smakowite i kuszące takie takie paszteciki. Super pomysł.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat