Wiśniowe crumble

Wiśniowe crumble

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kto z Was nie jadł crumble z owocami, ten nie wie co to prawdziwa rozkosz. Soczyste wiśnie, chrupiąca kruszonka, a całość zwieńczona gałką lodów waniliowych. Tego po prostu trzeba spróbować!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Kruszonka:

  • masło 82%

    100 g
  • cukier

    100 g
  • mąka pszenna

    150 g
  • migdały zmielone

    50 g
  • kardamon mielony

    1 łyżeczka

Masa wiśniowa:

  • wiśnie bez pestek

    400 g
  • jabłko

    1 szt.
  • cukier z prawdziwą wanilią

    2 łyżeczki
  • masło 82%

    40 g

Dodatki:

  • lody waniliowe

  • mięta

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Masło, cukier, mąkę, mielone migdały oraz kardamon połącz w całość za pomocą ręki, przełóż na blaszkę i piecz przez 15 minut w temp. 180°C.

W tym czasie do rondelka wrzuć pokrojone jabłko, wiśnie, masło oraz cukier i gotuj na wysokim ogniu przez 15 minut (jeżeli masa będzie zbyt gęsta, dodaj odrobinę wody).

Gotową masę przełóż na blaszkę, posyp kruszonką i piecz w temp. 180°C przez 30 minut.

Gotowe crumble podawaj z lodami waniliowymi oraz miętą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat