Zapiekanka z czerstwego chleba

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • chleb czerstwy

    5 kromek
  • cukinia

    2-3 szt (małe)
  • jajka

    2 szt
  • mleko

    200 ml
  • cebula

    1 szt
  • kiełbasa krakowska

    100-200 g
  • natka pietruszki

    do posypania
  • parmezan starty

    do posypania
  • oliwa

    do skropienia
  • bułka tarta

    do posypania
  • sól do smaku

  • pieprz czarny mielony

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zapiekanka z czerstwego chleba foto
Cukinie i cebulę pokroić w cienkie plastry, posypać szczyptą soli, parmezanem, skropić oliwą, zapiec 10 minut w 200 stopniach
Krok 2 - Zapiekanka z czerstwego chleba foto
Chleb pokroić na kromki, ułożyć je na kratce od piekarnika i podpiec kilka minut by stwardniały;
Krok 3 - Zapiekanka z czerstwego chleba foto
Kiełbasę krakowską pokroić w drobną kostkę, natkę posiekać, jajka rotrzepać z mlekiem, doprawić solą i pieprzem do smaku;
Krok 4 - Zapiekanka z czerstwego chleba foto
Każdą kromkę chleba zanurzać w rotrzepanych jajach z obydwu stron..
Krok 5 - Zapiekanka z czerstwego chleba foto
a następnie układać na blaszce pokrytej papierem do pieczenia warstwy zapiekanki następująco: kromka chleba, cukinia, plaster cebuli, natka, kiełbasa i tak do wykończenia składników
Krok 6 - Zapiekanka z czerstwego chleba foto
Resztą kiełbasy posypać wierzch zapiekanki i polać całość jajami z mlekiem, które zostały od namaczania chleba;
Krok 7 - Zapiekanka z czerstwego chleba foto
Wierzch posypać parmezanem i odrobiną bułki tartej, rozgrzać piekarnik do 180 stopni i piec 25-30 minut, do zarumienienia wierzchu;
Od upieczenia do krojenia odczekać kwadrans. Smacznego!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Alex_M 09.01.2016 14:22
rewelacja :)
Ada-Gaba 27.11.2014 16:48
fajny pomysł na smaczna zapiekankę
Klausia 21.11.2014 23:02
pomysł godny uznania :)
Malinka 27.10.2014 09:04
Rewelacja, nic się nie zmarnuje!
Renata9 22.10.2014 21:50
smaczne zapiekanki
anemon 22.10.2014 19:55
Bardzo podoba mi się Twój pomysł, chętnie wypróbuję. Zapiekanka wygląda bardzo apetycznie.
Mama niejadka 22.10.2014 19:32
ciekawy pomysł
Anna133 22.10.2014 17:10
ulalala ależ ciekawe
cukiereczek 22.10.2014 17:02
wygląda apetycznie
jasiek 22.10.2014 17:00
ciekawie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat