Gnocchi di patate, czyli włoskie kluseczki ziemniaczane

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Gnocchi to tradycyjne włoskie kluseczki, które charakteryzują się malutkimi rowkami, w których przy podaniu zbiera się sos. Smakiem przypominają polskie kopytka.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na około 6 porcji:

  • ziemniaki

    1 kilogram
  • mąka pszenna

    150 gramów
  • jajko

    1 sztuka
  • sól

    2 łyżeczki
  • pieprz

    0.25 łyżeczki
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    4 szczypty
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki należy dokładnie umyć i bez obierania ugotować (*) w osolonej wodzie. Następnie jeszcze ciepłe obrać ze skórki i przecisnąć przez praskę lub zmielić maszynką do mięsa.

Dodać mąkę, jajko, sól oraz pozostałe przyprawy do smaku.
Całość szybko, ale dokładnie zagnieść i podzielić na kilka części.
Z każdej z nich zrolować wałeczek o średnicy 1,5-2 cm, który kolejno pokroić na 1-1,5 cm kawałki.

Kluseczki można pozostawić w takiej formie lub na ich wierzchu zrobić charakterystyczne rowki. (Widelcem lub specjalną deseczką, na której rolujemy lekko dociśnięte gnocchi.)

Gotowe kluski gotować partiami w osolonym wrzątku - przez około 2 minuty od wypłynięcia ich na powierzchnię wody.

Podawać z ulubionymi dodatkami.

Diana Rusiłowicz
(*) Ziemniaków nie należy gotować dzień wcześniej, ponieważ wpłynie to na smak i konsystencję klusek. Koniecznie muszą być mączne i stare.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 30.07.2020 20:08
Dobre to jest. Głos oddany.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat