Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Na około 6 porcji:
-
ziemniaki
1 kilogram -
mąka pszenna
150 gramów -
jajko
1 sztuka -
sól
2 łyżeczki -
pieprz
0.25 łyżeczki -
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
4 szczypty
Przepis i sposób przygotowania Gnocchi di patate, czyli włoskie kluseczki ziemniaczane
Ziemniaki należy dokładnie umyć i bez obierania ugotować (*) w osolonej wodzie. Następnie jeszcze ciepłe obrać ze skórki i przecisnąć przez praskę lub zmielić maszynką do mięsa.
Dodać mąkę, jajko, sól oraz pozostałe przyprawy do smaku.
Całość szybko, ale dokładnie zagnieść i podzielić na kilka części.
Z każdej z nich zrolować wałeczek o średnicy 1,5-2 cm, który kolejno pokroić na 1-1,5 cm kawałki.
Kluseczki można pozostawić w takiej formie lub na ich wierzchu zrobić charakterystyczne rowki. (Widelcem lub specjalną deseczką, na której rolujemy lekko dociśnięte gnocchi.)
Gotowe kluski gotować partiami w osolonym wrzątku - przez około 2 minuty od wypłynięcia ich na powierzchnię wody.
Podawać z ulubionymi dodatkami.
(*) Ziemniaków nie należy gotować dzień wcześniej, ponieważ wpłynie to na smak i konsystencję klusek. Koniecznie muszą być mączne i stare.
Komentarze (1)