Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Kotlety:
-
ziemniaki ugotowane
200 gramów -
mąka pszenna
3 łyżki -
mąka ziemniaczna
1 łyżka -
jajko
1 sztuka -
zielona cebulka
1 sztuka -
natka pietruszki
2 łyżki -
czosnek
1 ząbek -
Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat
2 łyżeczki -
Rozmaryn suszony Prymat
1 łyżeczka -
Gałka muszkatołowa cała Prymat
1/4 sztuki -
Sól morska z pieprzem Prymat w młynku
-
olej do smażenia
Panierka:
-
jajko
-
mąka
-
Bułka tarta klasyczna Prymat
Sos:
-
mąka pszenna
2 łyżki -
chrzan
1 łyżka -
masło
1 łyżka -
mleko
200 mililitrów
Sałatka:
-
konserwowe ogóreczki z chili Smak
6 sztuk -
cebula
2 sztuki -
Musztarda delikatesowa Prymat
1 łyżeczka -
oliwa
1 łyżka -
Koperek liofilizowany Prymat
2 łyżeczki -
Pieprz czarny mielony Prymat
-
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Przepis i sposób przygotowania Co na obiad: Kotlety ziemniaczane z sałatką z ogórków wg Piotra Ogińskiego
W rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy mąki dokładnie mieszając. Gdy masło z mąką się połączy, dolewamy mleka, doprawiamy pieprzem z solą i czekamy aż sos zacznie się gotować cały czas mieszając. Kiedy sos się ugotuje dodajemy chrzanu i odstawiamy go.
Ogórki kroimy w plasterki, cebulę w piórka i przekładamy do miseczki. Do sałatki dodajemy oliwy, musztardy, koperku oraz soli z pieprzem i całość mieszamy do momentu aż sos osiągnie jednolitą konsystencję.
Ubite i ostudzone ziemniaki łączymy z mąką oraz jajkiem, dodajemy zieloną cebulkę, natkę pietruszki, czosnek, przyprawę do ziemniaków, rozmaryn oraz sól z pieprzem i całość wyrabiamy na jednolitą masę. Z masy formujemy kotlety i panierujemy w mące, jajku oraz bułce. Gotowe kotlety smażymy na oleju rozgrzanym do 180°C o wysokości 1,5 cm przez 2 minuty z każdej strony albo do momentu aż będą złote.
Kiedy kotlety się usmażą, podgrzewamy sos i podajemy z surówką.
Komentarze (1)