Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najlepsze przepisy na grilla SPRAWDŹ

Co na obiad: Kotlety ziemniaczane z sałatką z ogórków wg Piotra Ogińskiego

5.0
(133)
Czas
Czas: 45 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 1 - 2 os.

Kotlety ziemniaczane to świetna propozycja na wykorzystanie ziemniaków, które zostały Wam z obiadu. Do tego łatwo i szybko przygotujecie sos chrzanowy lub musztardowy i lekką, świeżą salsę z ogóreczków. A jeśli ziemniaków zostało Wam naprawdę dużo, spróbujcie przygotować te pyszne kuleczki ziemniaczane.

Składniki:

Kotlety:

ziemniaki ugotowane
200 gramów
mąka pszenna
3 łyżki
mąka ziemniaczna
1 łyżka
jajko
1 sztuka
zielona cebulka
1 sztuka
natka pietruszki
2 łyżki
czosnek
1 ząbek
Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat
2 łyżeczki
Sklep Prymat
Rozmaryn suszony Prymat
1 łyżeczka
Gałka muszkatołowa cała Prymat
1/4 sztuki
Sklep Prymat
Sól morska z pieprzem Prymat w młynku
Sklep Prymat
olej do smażenia

Panierka:

jajko
mąka
Bułka tarta klasyczna Prymat

Sos:

mąka pszenna
2 łyżki
chrzan
1 łyżka
Sklep Prymat
masło
1 łyżka
mleko
200 mililitrów

Sałatka:

konserwowe ogóreczki z chili Smak
6 sztuk
cebula
2 sztuki
Musztarda delikatesowa Prymat
1 łyżeczka
oliwa
1 łyżka
Koperek liofilizowany Prymat
2 łyżeczki
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Sklep Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Kotlety ziemniaczane z sałatką z ogórków wg Piotra Ogińskiego

W rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy mąki dokładnie mieszając. Gdy masło z mąką się połączy, dolewamy mleka, doprawiamy pieprzem z solą i czekamy aż sos zacznie się gotować cały czas mieszając. Kiedy sos się ugotuje dodajemy chrzanu i odstawiamy go.

Ogórki kroimy w plasterki, cebulę w piórka i przekładamy do miseczki. Do sałatki dodajemy oliwy, musztardy, koperku oraz soli z pieprzem i całość mieszamy do momentu aż sos osiągnie jednolitą konsystencję.

Ubite i ostudzone ziemniaki łączymy z mąką oraz jajkiem, dodajemy zieloną cebulkę, natkę pietruszki, czosnek, przyprawę do ziemniaków, rozmaryn oraz sól z pieprzem i całość wyrabiamy na jednolitą masę. Z masy formujemy kotlety i panierujemy w mące, jajku oraz bułce. Gotowe kotlety smażymy na oleju rozgrzanym do 180°C o wysokości 1,5 cm przez 2 minuty z każdej strony albo do momentu aż będą złote.

Kiedy kotlety się usmażą, podgrzewamy sos i podajemy z surówką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

[email protected] 27.07.2024 18:20
Smaczne kotlety
Magda Gessler 16.03.2024 17:23
Pizza zaś wykwintna lecz na moje kubki smakowe dziadoska.Lepszą robią w mojej restauracji.Pozdrawiam M.G
Bożena Matuszczyk 06.03.2019 08:50
Fajny ,ciekawy przepis n pyszny obiadek;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak