Co na obiad: Kotlety ziemniaczane z sałatką z ogórków wg Piotra Ogińskiego

Co na obiad: Kotlety ziemniaczane z sałatką z ogórków wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kotlety ziemniaczane to świetna propozycja na wykorzystanie ziemniaków, które zostały Wam z obiadu. Do tego łatwo i szybko przygotujecie sos chrzanowy lub musztardowy i lekką, świeżą salsę z ogóreczków. A jeśli ziemniaków zostało Wam naprawdę dużo, spróbujcie przygotować te pyszne kuleczki ziemniaczane.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Kotlety:

  • ziemniaki ugotowane

    200 gramów
  • mąka pszenna

    3 łyżki
  • mąka ziemniaczna

    1 łyżka
  • jajko

    1 sztuka
  • zielona cebulka

    1 sztuka
  • natka pietruszki

    2 łyżki
  • czosnek

    1 ząbek
  • przyprawa do ziemniaków

    2 łyżeczki
  • rozmaryn suszony

    1 łyżeczka
  • gałka muszkatołowa cała

    1/4 sztuki
  • sól morska z pieprzem

  • olej do smażenia

Panierka:

  • jajko

  • mąka

  • bułka tarta

Sos:

  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • chrzan

    1 łyżka
  • masło

    1 łyżka
  • mleko

    200 mililitrów

Sałatka:

  • konserwowe ogóreczki z chili Smak

    6 sztuk
  • cebula

    2 sztuki
  • musztarda delikatesowa

    1 łyżeczka
  • oliwa

    1 łyżka
  • koperek liofilizowany

    2 łyżeczki
  • pieprz czarny mielony

  • sól morska

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy mąki dokładnie mieszając. Gdy masło z mąką się połączy, dolewamy mleka, doprawiamy pieprzem z solą i czekamy aż sos zacznie się gotować cały czas mieszając. Kiedy sos się ugotuje dodajemy chrzanu i odstawiamy go.

Ogórki kroimy w plasterki, cebulę w piórka i przekładamy do miseczki. Do sałatki dodajemy oliwy, musztardy, koperku oraz soli z pieprzem i całość mieszamy do momentu aż sos osiągnie jednolitą konsystencję.

Ubite i ostudzone ziemniaki łączymy z mąką oraz jajkiem, dodajemy zieloną cebulkę, natkę pietruszki, czosnek, przyprawę do ziemniaków, rozmaryn oraz sól z pieprzem i całość wyrabiamy na jednolitą masę. Z masy formujemy kotlety i panierujemy w mące, jajku oraz bułce. Gotowe kotlety smażymy na oleju rozgrzanym do 180°C o wysokości 1,5 cm przez 2 minuty z każdej strony albo do momentu aż będą złote.

Kiedy kotlety się usmażą, podgrzewamy sos i podajemy z surówką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

06.03.2019 08:50
Fajny ,ciekawy przepis n pyszny obiadek;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat