Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż zapiekany z jagodami

5.0
(34)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Pomysł na te deser, u nas obiad na słodko, przyszedł w ubiegłym roku. Zamarzyło nam się, jak było już po „ptakach”. Pomysł został zapisany i w końcu zrealizowany. Te popękane małe kuleczki nadały tej sławetnej zapiekance (czytaj ryż z jabłkiem) nowe oblicze.

Składniki:

Składnki:

ryż 150 gramów
budyń śmietankowy 1 sztuka
mleko 3,2% 650 mililitrów
ksylitol 60 gramów
jagody 500 mililitrów

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż zapiekany z jagodami

Ryż gotujemy na sypko.

Budyń gotujemy z większą ilością mleka, zamiast cukru dodajemy ksylitol (50 g).

W słoiki układamy (5 słoików 300 ml) ryż, zalewamy budyniem, wsypujemy jagody, lekko oprószamy ksylitolem.

Całość zapiekamy 30 min. w temp. 190°C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak