Ryż zapiekany z jagodami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Pomysł na te deser, u nas obiad na słodko, przyszedł w ubiegłym roku. Zamarzyło nam się, jak było już po „ptakach”. Pomysł został zapisany i w końcu zrealizowany. Te popękane małe kuleczki nadały tej sławetnej zapiekance (czytaj ryż z jabłkiem) nowe oblicze.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składnki:

  • ryż

    150 gramów
  • budyń śmietankowy

    1 sztuka
  • mleko 3,2%

    650 mililitrów
  • ksylitol

    60 gramów
  • jagody

    500 mililitrów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ryż gotujemy na sypko.

Budyń gotujemy z większą ilością mleka, zamiast cukru dodajemy ksylitol (50 g).

W słoiki układamy (5 słoików 300 ml) ryż, zalewamy budyniem, wsypujemy jagody, lekko oprószamy ksylitolem.

Całość zapiekamy 30 min. w temp. 190°C.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat